Történelemportál

Átadják a megújult Árpád-fürdőt

Rovatok: Műemlék

Március 11-én, csütörtökön adják át Székesfehérváron a megújult Árpád-fürdőt. A szecessziós műemlék épület egyre romló állapota miatt sokáig a belváros egyik szégyenfoltja volt — írja a műemlékem.hu.

a székesfehérvári Árpád-fürdő

Több mint másfél évtizeden keresztül állt üresen — és egyre rosszabb állapotban — a székesfehérvári Árpád-fürdő, hiszen a szecessziós műemlék az új városi uszoda felépülése miatt elveszítette korábbi funkcióját. A tulajdonos Készpénz Zrt. 2004-ben vásárolta meg az épületet (a mellette álló Árpád-szállóval együtt), a felújítás két évvel ezelőtt kezdődött el. A helyreállításra és korszerűsítésre több mint 900 millió forintot költött el a cég.

Ugyan a fürdő épülete műemlék, értékes emlékeket rejtett alatta a föld is. A beruházást megelőző, öt évvel ezelőtti régészeti feltárásnál másfél tucat kutatóárkot nyitottak a szakemberek, s már az őskortól kezdve találtak leleteket. Előkerültek a római- és az Árpád-kor emlékei, valamint a középkori Székesfehérvárt védő egykori városfal maradványa. A török kori életről mázas tál töredékek és teáskanna árulkodott. A feltárás során XIX. században a telken álló épület alapfalaira is rábukkantak a szakemberek.

a székesfehérvári Árpád-fürdőA ma álló Árpád-fürdő a XX. század elején épült közfürdőnek, s 1905-ben nyitották meg a székesfehérváriak előtt. Medencéit az Árpád-forrás szénsavas vize táplálta. A húszas években bővítették ki az Árpád-szállóval, a távhőszolgáltatásra a negyvenes évek második felében kapcsolták rá. A felújított épület egyik éke a korhűen helyreállított kabinsor — amely behatárolja a viszonylag kis alapterületű fürdő befogadóképességét is. „Elméletileg 130 ember férne el a fürdőben, azonban csak hatvan darab kabin van. Így ha az együtt érkezők egy kabint is használnak, legföljebb száz vendéget tudunk majd fogadni egyszerre” — mondta el a tulajdonos Készpénz Zrt. ügyvezető igazgatója a műemlékem.hu-nak. Förhécz Imre hozzátette: a torlódás elkerülésére azt tervezik, hogy honlapot nyitnak a fürdőnek, amelyen percről percre nyomon lehet követni, hogy hány szabad kabin van, illetve telefonon is lehet majd belépőt foglalni.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!