Történelemportál

A helyén marad a Mátyás-szobor Kolozsvárott

Rovatok: Emlékmű

Sikerült megállapodniuk a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot restauráló szakembereknek a felújítás pontos munkamenetében. Erről Mezős Tamás, a magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, a restaurálás művészi munkálataiért felelős Kolozsi Tibor és a kőelemek restaurálásával megbízott Nagy Benjámin egyeztetett tegnap a kincses városban.

A kolozsvári Mátyás-szobor a felújítás előtt

A kolozsvári Mátyás-szobor a felújítás előtt

Nagy Benjámin elmondta: a tanácskozáson véglegessé vált, hogy a szoborcsoportot a helyszínen restaurálják és ennek feltételei is tisztázódtak.

„A szobor lovas alakjának biztonságba helyezése már korábban elkezdődött, és elkészült az a tartószerkezet is, amely a lovas rögzítését hivatott biztosítani. Miután a szobor teljes biztonságba helyezésének mozzanata megtörtént, a restaurálást kivitelező cég elvégezheti munkálatait a megerősítésre váró talapzaton. Ezt követően hozzáférhetünk a faragott kövek restaurálásához, illetve egyes esetekben a kövek kicseréléséhez” — mondta el a kőszobrász.

A szakember szerint a restaurálási munkálatok a legjobb irányban haladnak, a felújításhoz szükséges kövek helyszínre szállítása már folyamatban van. A restaurátorok a süttői bányából vásárolt köveket használnak a talapzat felújításához, ugyaninnen származnak a talapzat eredeti kőelemei is.

A Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálataitól függetlenül november 4-én átadják Kolozsváron a forgalomnak a megújított Főteret. A szervezők ügyeltek arra, hogy az avatónak semmilyen magyar vonatkozása ne legyen, így például az eseményt kizárólag román nyelvű plakátokon hirdetik meg.

A Mátyás király emlékmű Fadrusz János leghíresebb alkotása, ma is uralja Kolozsvár főterét, a város egyik jelképévé vált. Gipszmintáját az 1900-as párizsi világkiállításon bemutatták, ahol a bírálóbizottság több száz szobor közül jutalmazta Grand Prix díjjal. Az emlékművet nagy ünnepségek közepette 1902 októberében avatták fel.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!