Történelemportál

Rézkori állattemető Hódmezővásárhely mellett

Rovatok: Régészet

Kultikus céllal eltemetett állatok csontjaira bukkantak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei egy késő-rézkori település feltárásakor.

Az állattemető feltárás alatt Hódmezővásárhely határában (forrás:museum.hu)

Az állattemető feltárás alatt Hódmezővásárhely határában (forrás:museum.hu)

Egy Hódmezővásárhely melletti homokbányában, 6600 négyzetméteres felületen végez feltárást a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. A régészek a területen egy késő rézkori, legalább 4500-5000 éves település nyomait találták meg.

A feltárt objektumok nagy része tárológödör, valamint a házak építéséhez használt anyagkitermelő gödör, de a lelőhely különlegességét a településen belül, gödrökben eltemetett csontvázak jelentik. A késő-rézkori temetkezési szokások szerint ugyanis már településen kívüli temetőket használtak, így nagyon speciális oka lehetett annak, ha a halottakat a telepobjektumok vagy a házak közé temették el. A régészek feltártak egy kettős sírt is, melyben két nő zsugorított testhelyzetű, alvó pozícióban eltemetett csontváza feküdt. Mellettük állatcsontok kerültek elő, ami arra utal, hogy a halottakat a túlvilági útra élelemmel látták el. Szintén különlegesnek mondható egy másik sír, melyből egy nagyméretű edényben elhelyezett gyermekcsontváz került elő.

További érdekesség, hogy a gödrökből ép állatvázak is előkerültek: a régészek eddig egy kutya, egy fiatal sertés és több szarvasmarha csontvázát tárták fel, az egyik szarvasmarha mellett még egy szépen díszített tálat is találtak. Herendi Orsolya ásatásvezető régész szerint valószínűleg valamilyen szertartás keretében, kultikus céllal temették el ezeket az akkor nagy értéknek számító háziállatokat a településen belül.

A terület leletanyaga is igen gazdag és látványos: számos jó minőségű, szépen kidolgozott, díszített egész edény, csont és kőeszköz (kőbalta, őrlőkő) került elő, így ez a feltárás egy ritka lehetőség arra, hogy régészeti és természettudományos módszerek segítségével, együttes alkalmazásával az eddigieknél teljesebb, részletesebb képet kapjunk a Dél-Alföld késő rézkori lakóiról, azok életmódjáról, szokásairól.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!