Történelemportál

Megkezdték a díszterem felújítását az Esterházy-kastélyban Fertődön

Rovatok: Műemlék

A nyári zenei évad befejeztével restaurátorok vették birtokba a zenetermet és a dísztermet a fertődi Esterházy-kastélyban: megkezdődött az épület ékkövének felújítása az 1,6 milliárd forintos rekonstrukció keretében.

A fertődi kastély éjszakai megvilágításban (forrás: nemzetimuemlekek.hu)

A fertődi kastély éjszakai megvilágításban (forrás: nemzetimuemlekek.hu)

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatójának ismertetése szerint a kályhákat, a kandallókat és a négy évszakot jelképező szobrot elszállították, felújításukat restaurátorműhelyekben végzik. A napokban felszedik a parkettát, megerősítik a födémet, hogy ne kelljen 110-120 zenehallgatóra korlátozni a koncertek közönségét. A helyiségeket eredeti mintázatú parketta díszíti majd, annak rajzolatát az egyik szobor posztamense alatt találták meg.

Október első napjaiban lezárják a díszudvart és megindul a parkosítás. A jelenleg nagy kiterjedésű kavicsos terület helyére gyepet telepítenek és virágokat ültetnek. A park közepén lévő szökőkutat megőrzik, sőt a két oldalsó szökőkutat is szeretnék működőképessé tenni. A belső díszlépcsőházban a későbbi vakolatrétegek alól feltárják a barokk falképeket a restaurátorok és dolgoznak a Salla Terrena (nyári hűsölő) megszépítésén is.

A megújulás előtt álló díszterem Fertődön (forrás: haydneum.hu)

A megújulás előtt álló díszterem Fertődön (forrás: haydneum.hu)

Varga Kálmán hangsúlyozta: a munkálatok idején folyamatosan látogatható marad a kastély. A közlekedés ugyan kissé körülményesebb lesz, ugyanakkor számos érdekességet kínál a vendégeknek. A látogatók rejtett lépcsőházakon, csigalépcsőkön át juthatnak be a kiállításokra, bepillanthatnak a kulisszák mögé és kuriózumként olyan útvonalak is megnyílnak előttük, ahonnan még a restaurátorok munkájának fogásait is elleshetik.

A kastélyrekonstrukció első ütemében fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruálják a bábszínház tetejét és egy parkoló is megépül. A projekt első fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Az 1,6 milliárd forintos beruházást a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, ami lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az Európa-hírű egyedi műemlék – mondta Varga Kálmán.

A már felújított homlokzat egy részlete

A már felújított homlokzat egy részlete

A mai Fertőd elődje Süttör falu volt. A település először a nagy hatalmú Kanizsayak földesurasága alatt állott, majd Nádasdy-birtok lett, később 1671-ben – a Habsburg-ellenes rendi függetlenségi mozgalom vezetőinek elítélése után – kamarai kezelésbe került. 1681-ben Esterházy Pál a császári adminisztráció által elkobzott javakat megvette. A mai kastély helyén korábban az 1720-ban Esterházy József irányításával megépített, U-alakú sarródi vadászkastély állt. A vadászkastély Süttör határában volt, területileg azonban Sarród faluhoz tartozott. 1762-ben Esterházy (Fényes) Miklós megbízásából a sarródi vadászkastélyt teljesen átformálták, kibővítették, illetőleg főúri pompájú kastéllyá építették át. Az új kastélyegyüttest valószínűleg Hefele Menyhért és Jacoby Miklós közösen tervezték és építették. Mire 1766-ban a mai kastély elkészült, körülötte új település született. Ez lett Eszterháza (ma Fertőd településrésze), amely az Esterházy családról kapta a nevét.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!