Történelemportál

Megszentelt keresztet visznek a magyar katonatemetőbe

Rovatok: Hagyomány

Megszentelt kereszt kerül az orosz Kologyesznoje második világháborús magyar katonatemetőjébe. A keresztet az áldozatok nyugvóhelyére a Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány zarándokcsoportja viszi, amely hétfőn indult útnak.

A katonatemető

A katonatemető

Mártha Tibor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitke polgármestere az indulás előtt elmondta: a keresztet Bosák Nándor, a katolikus egyház debrecen-nyíregyházi egyházmegyei püspöke szentelte fel, és ökomenikus gyászszertartás keretében helyezik majd el Kologyesznoje község magyar honvédtemetőjében.

Hozzátette: az áldozatok emlékére emelt, egyben a magyar sírkert megjelölésére is szolgáló keresztet a háború egyik áldozatának hozzátartozói, a Nyíregyházával szomszédos Kálmánházán élő Túróczi János és családja készítette. A család emellett anyagi támogatást is adott a zarándokút költségeihez.

Magyar honvédek a keleti fronton 1943 januárjában

Magyar honvédek a keleti fronton 1943 januárjában

A fényeslitkei Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítványnak a mostani a 31. zarándokútja oroszországi magyar katonatemetőkbe. Legutóbb júliusban járt a hozzátartozók ma is gyászoló csoportja a második világháborúban elesett honvédek, hadifoglyok és munkaszolgálatosok sírjainál, elhelyezve ott a megemlékezés virágait.

Az alapítvány 1992-ben az ortodox egyház segítségével – az akkori orosz elnök, Borisz Jelcin engedélyével – a megbékélés jegyében kezdte meg az oroszországi magyar katonatemetők azonosítását. Az első időszakban huszonöt orosz településen tették rendbe és jelölték meg címeres fejfával a sírokat. A sírkerteket a helyiek gondozták tovább, tudva és bízva abban, hogy Magyarországon is méltó kegyelet övezi a háború orosz áldozatainak nyugvóhelyét.

Eddig 341 magyar katonatemetőt azonosítottak Oroszországban, és azokból – főként a tömegsírokból – több mint húszezer áldozat földi maradványait helyezték át a boldirevkai és a rudkinói gyűjtőtemetőbe.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!