Történelemportál

Megtalálták Drakula pincéjét Pécsett

Rovatok: Műemlék

Véletlenül előkerült a vérengző erdélyi vajda Vlad Ţepeş, azaz Drakula egykori házának pincéje Pécs főterének felújításakor. A pincét ha bemutatnák, akár világszenzáció is lehetne, mégis inkább betemetik.

A feltárás munkálatai (forrás: kultura.hu)

A feltárás munkálatai (forrás: kultura.hu)

Senki sem gondolta volna, hogy az egykori havasalföldi vajda jó pár évig élt Pécsett, ráadásul a Széchenyi tér délnyugati szegletében, ahol a török uralomig egy ma már nem létező kétszintes kőház állt. Az épület alatt lévő pince a Széchenyi tér felújításkor került elő. Drakula akkor került ide, amikor Mátyás király Pécsre száműzte, valamikor az 1460-as években.

III. Vlad, másnéven Karóbahúzó Vlad (Vlad Ţepeş) hírhedt volt kegyetlenkedéseiről, a törököket és az érdekeivel szembehelyezkedő erdélyi szászokat válogatott módszerekkel kínozta halálra, gúnynevét egyik kedvenc kivégzési módszeréről kapta. A török ellen harcoló Ţepeşt Mátyás mozdította a vajdai székből, amikor elfoglalta a román fejedelemség havasalföldi területeit. Mialatt házi őrizetben volt, Mátyás felismerte Vlad hasznosságát. Viszonyuk megenyhült, még unokahúgát, Szilágyi Jusztinát is feleségül adta hozzá, valószínűleg ekkor kapta a pécsi palotát. A frigy célja az volt, hogy Drakula a magyar király érdekeinek megfelelően igazgassa az 1476-ban ismételten rábízott havasalföldi tartományt.

Vlad Tepes szobra Segesvárott

Vlad Tepes szobra Segesvárott

Az előkelő, kétszintes, több száz négyzetméteres, kőből épült palotát egy 1489 szeptemberében kelt oklevélben említik először. “Amennyiben következtetéseim helyesek, úgy Drakula vajda házának helyét a mai tér dél-nyugati oldalán sejthetjük, ott, ahol most a pince előkerült” — mondta Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem történettudományi intézetének adjunktusa. Szerinte rejtély, hogy Drakula a pécsi pincében milyen szörnyű dogokat vihetett véghez, ami csakis akkor derülne ki, ha feltárnák a pincét. A kocsi szélességű és 20 méter hosszú pince azonban félig el van öntve iszappal, amelyben még érdekes dolgok lehetnek.

Fedeles Tamás elmondta továbbá, hogy Vlad Ţepeş házát már egy 1489-es keltezésű oklevél is említi Drakulyaház néven. Az 500 éves szövegben részletes leírás is szerepel a kétszintes kőházról. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat azonban szkeptikusan áll a kérdéshez. Az iroda vezetője, Kárpáti Zoltán szerint viszont az oklevél éppen azt bizonyítja, hogy a pince nem tartozthatott a Drakulyaházhoz.

A pince szakszerű lezárása 18 millió forintba kerül, amire a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat büdzséjében meg is van a pénz, a teljes feltárás viszont, hogy aztán a nagyközönségnek is be tudják mutatni az esetleges leleteket, plusz 40 millió forintos költséggel járna.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!