Történelemportál

Feltárták Károly Róbert lakótornyát

Rovatok: Régészet

Temesváron a Bánát Múzeum régészei a napokban fejezték be a Hunyadi-kastély udvarán a három hónappal ezelőtt elkezdett feltárásokat. A szakemberek nagy meglepetésére egy középkori torony alapjai kerültek a felszínre, amelyet valószínűleg Károly Róbert király építtetett 1315. körül, amikor kényszerűségből hét évre Temesvárra helyezte székhelyét.

Hunyadi-kastély

„A 11 méter hosszú oldalakkal rendelkező négyszög alapú lakótoronyban, amelyet védőfalak vettek körül, maga Károly Róbert király lakhatott!” — nyilatkozta a Nyugati Jelennek a feltárásokat vezető Kopeczny Zsuzsanna régész. „A XIV. század elején épült torony a középkori kastély központi magját jelentette. Rengeteg egyéb lelet került elő a torony környékén, ami segített a datálásban: egy 1330-ban Károly Róbert által nyomatott érme, kályhacserepek, kaolinból készült edények, kínai porcelán csészék, török edények, csontból készült síp, sarkantyú, de előkerült 40 darab nyílhegy is egy rétegben, ami azt jelentheti, hogy a XIV. században heves harc zajlott le a torony falai előtt. Talán a toronynál valamivel később épült a szintén téglából készült védőfal. A torony falai mellett talált kutat a modern korra datálhatjuk, de nem zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy ez is egy középkori kút helyére épült, hiszen egy mély kút ásása nem volt könnyű feladat és a középkorban nem rendelkeztek a mai technikai eszközökkel. A kút kitisztítása alkalmával talán majd több adatot sikerül összegyűjteni. A most feltárt leleteket restauráljuk, az építményeket úgyszintén, a tervünk az, hogy egy kis régészeti parkot hozzunk létre a múzeum udvarán. A műszaki megoldáson még gondolkodunk, de mindenképpen azt szeretnénk, hogy a középkori kastély maradványait turisztikai látványosságként is be tudjuk majd mutatni.” A múzeum udvarán rögtönzött kiállításon bemutatták a rendkívül jó állapotban előkerült XIX. századi leletek egy részét és a szintén XIV. században épült, négyszög alapú csáki lakótorony képét, amely hasonló lehetett Károly Róbert lakótornyához.

A Hunyadi-kastély udvarán pénteken megtartott sajtótájékoztatón Sorin Munteanu, a Temes Megyei Tanács kulturális bizottságának elnöke bejelentette: európai forrásokból szeretnék konzerválni és restaurálni a múzeum udvarán feltárt leleteket. Dan Leopold Ciobotaru múzeumigazgató szerint a feltárásoknak folytatódniuk kell, hogy sikerüljön teljesen tisztázni a Hunyadi-kastély történetét, amely Temesvár legrégebbi használatban levő épülete.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!