Történelemportál

Százéves a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye

Rovatok: Tallózó

Az 1912-ben létrehozott Hajdúdorogi Egyházmegye idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. E jeles eseményre egy egész esztendőn átívelő hazai és külföldi programsorozattal emlékezik, amelynek megnyitóját 2012. február 18-án és 19-én tartja.

konferencia 2012. február 18-án (fotó: gorogkatolikus.hu)

2012. február 18-án, szombaton egy egész napos történelmi konferenciát tartottak az egyházmegye névadó városában, Hajdúdorogon. Reggeli köszöntőbeszédében Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke Damaszkuszi Szent János karácsonyi kánonjából vett, és a centenáriumi esztendő himnuszává választott énekéből indult ki. Mint mondta, nehéz kiállni és beszélni egy ilyen fontos eseményen. Talán könnyebb lenne hallgatni, hisz a mai világ is ezt sugallja felénk. Egyfajta ösztön él bennünk, amely erre a hallgatásra sarkall minket, hisz sokszor veszélyes szólnunk bármit is. Ám a himnusz szavai egy másfajta késztetést is elénk tárnak, amely a szeretetre épül. Ez a szeretet egy olyan nagyfokú bizalmat teremt, ami eltöröl minden félelmet. „Ha a szeretetben bízunk, akkor legyőzzük ezt a félelmet” – buzdított a főpásztor a szeretet erejében rejlő bátorságra és bizalomra. Majd hozzátette: nem elég csak szólnunk, hanem énekelnünk is kell, mert az énekléssel adhatjuk át igazán az isteni üzenetet. „Éneklő egyházzá kell válnunk!” – szólított fel mindenkit Kocsis Fülöp megyéspüspök, hangsúlyozva, hogy ez egy új út vállalását jelenti, mely szembe megy napjaink gondolkodásával.

A Hajdúdorogi Egyházmegye főpásztorának köszöntő szavai után dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke üdvözölte a közös ünneplésre érkezetteket. Beszédében kiemelte, hogy ő nemcsak egy szomszéd képviseletében érkezett, hanem osztozni szeretne ebben a nagy örömben.

Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár Szent Pál szavaiból indult ki: „Hittem, ezért szóltam.” Ő is hisz, hiszi, hogy ez a mai ünnep egy tanúságtétel. Tanúságtétel a Krisztus-hitről, s tanúságtétel annak a várakozásnak a betöltéséről, melyet a 100 éves egyházmegye alapításától kezdve véghez tudott vinni. Ez példa és segítség lehet a mai világnak, melynek szüksége van a reményt adó egyházra. Ehhez a reményhez nagyban hozzájárul a Hajdúdorogi Egyházmegye, hisz karitatív, oktatási, hitéleti és szociális tevékenységével olyan fontos feladatokat lát el, amiket a kormány és az egész ország támogat.

A köszöntőbeszédeket követően történelmi témájú előadások következtek, melyek bemutatták a Hajdúdorogi Egyházmegye megalakulást és történetét, valamint egyházművészeti értékeit. A közös ünneplés kiemelkedő momentuma volt a Magyar Posta által kibocsátott centenáriumi bélyeg bemutatása. A bélyeget Laczkó Anita grafikusművész tervezte, s többek között megtalálható rajta a Hajdúdorogi Egyházmegye Christifideles Graeci kezdetű alapító bullája, a máriapócsi könnyező Szűzanya ikonja, az áldó Krisztus, illetve a hajdúdorogi székesegyház ikonosztázionja.

Az egész napos megemlékezést záróimádság és vecsernye zárta. Az ünnepség február 19-én, vasárnap is folytatódik, amikor a püspöki Szent Liturgia keretében hivatalosan is kezdetét veszi a Hajdúdorogi Egyházmegye centenáriumi éve.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!