Történelemportál

Felújították Szatmár egyik legszebb műemlékét

Rovatok: Műemlék

Néhány éve a Kálvária templom szürke volt és repedezett, de még úgy is Szatmárnémeti egyik legszebb templomaként tartották számon.

A Szatmárnémetiben található Kálvária templom története egészen 1711-ig nyúlik vissza, egyes kutatások szerint az egykori vártemplom maradványait is felhasználták ennek felépítésében, amit 1844-ben fejeztek be. Mivel a templom a várárokból kihordott földből létrehozott mesterséges dombra épült, története során gyakran lépnek fel szerkezeti problémák, mint például a 19. század végén vagy a 20. század első éveiben. 1903-ban még az egyik torony sisakját kijavítják, de a súlyosbodó szerkezeti gondok miatt a következő évben már felmerült egy új templom építésének a gondolata is. A régi templom lebontását és az új építését 1907. október 18-án kezdik el P. Schaeffer Jakab atya vezetésével. Az új, szintén neogótikus templomot az 1908-as év folyamán építi fel a szatmárnémeti Weszelovszky fivérek vállalkozása. Az 1200 férőhelyes új templomot Jézus Szíve tiszteletére avatták fel 1909. június 6-án.

a Kálvária templom (fotó: szatmar.ro)

Az elhelyezésből származó repedések hamar megjelennek az új templom falain is, ezért már 1925-26-ban javításra szorul az épület, de azóta többször is végeztek rajta állagmegőrző munkálatokat. A mostani felújítás során egy újszerű technikával 9 méter mélyre polimer anyagot fecskendeztek be, megakadályozva, azt, hogy a talaj mozogni tudjon. A felújítás során a festést és a szobrokat is restaurálták. A jezsuiták által alapított templom és pincéje legendás múltra tekint vissza, azt mondják, Rákóczi is itt rejtőzködött az osztrákok elől. A templomot egy alagút kötötte össze az erdődi várral. „Meg is tekinthető a templom alatti pince, a látogatók, főleg a gyerekek azt szívesen megnézik, és a legenda miatt is ennek a pincének a látványa mindig megmozgatta a gyerekek és felnőttek fantáziáját” – mondta az Erdély Tv-nek Schupler Tibor plébános.

A neogótikus templom tetőtől talpig megújult, a belső festésétől az orgonáig mindent restauráltak. Ez volt a Szatmári egyházmegye legjelentősebb ingatlan modernizálása. A munkálatok összértéke több mint 6 és fél millió lej (440 millió forint) volt, amelyet az Európai Unió és a fejlesztési minisztérium támogatott. A megújult templomot vasárnap tíz órától kezdődő többnyelvű szentmisén szenteli fel Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!