Történelemportál

Villámcsődület a Mátyás-szobor keddi meggyalázása ellen, a Iorga-tábla marad

Rovatok: Tallózó

Több mint száz, többségében magyar nemzetiségű személy alakított néhány percre élőláncot szerdán délután a kolozsvári Mátyás-szobor körül. A villámcsődület résztvevői ezzel a szoborcsoport meggyalázása ellen tiltakoztak.

villámcsődület Kolozsváron január 18-án (fotó: Bone Ewald, Krónika)

Az alig háromperces villámcsődület résztvevői gyertyát gyújtottak és körülállták a műemléket, majd a gyertyákat a talapzat köré helyezték el. Az eseményen jelen volt egyebek között Kovács Péter RMDSZ-főtitkár és Kötő József képviselő is.

Talpas Botond, a villámcsődület kezdeményezője azt nyilatkozta: a Facebookon szervezett eseménnyel a Mátyás-szobor elleni vandalizmusra és az erőszakra akarnak nemet mondani. „Ezzel azt mutatjuk meg, hogy többen vagyunk azok, akik hisznek egy közös jövőben” – mondta Talpas.

RMDSZ-t gyalázó trágár felirat a Mátyás-szobor talapzatán (fotó:citynews.ro)

A szoborcsoport talapzatán a kedd esti kormányellenes tüntetést követően az RMDSZ-t gyalázó trágár felirat jelent meg. A „Muie UDMR” feliratot a városháza szerdán már eltávolíttatta, Radu Moisin ügyvivő polgármester szerint bűnvádi feljelentést tesznek a tettesek ellen. A rendőrség négy személyt azonosított és bírságolt meg fejenként 15 ezer forintnak megfelelő összegre. A történteket az RMDSZ és az EMNP is határozottan elítéli, a szövetség szerint a felirat magyarellenes.

Egyelőre marad a Iorga-tábla

A Krónika megkérdezte Radu Moisint, hogy az önkormányzat mikor távolítja el a Mátyás-szoborcsoport elé tavaly májusban törvénytelenül kihelyezett bronztáblát. „Szóba sem került a Iorga-tábla eltávolítása, mivel az rendelkezik engedéllyel” – jelentette ki az ügyvivő polgármester.

László Attila alpolgármester – aki tavaly novemberben még azt ígérte, hogy 2011 végére eltávolítják a táblát – megismételte két héttel korábbi válaszát: „mindent a maga idejében”.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!