Történelemportál

Hende Csaba honvédemlékművet avatott Belényesen

Rovatok: Emlékmű

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében és közreműködésével felavatták Belényesben azt az emlékművet, amelyet annak a tíz magyar honvédnak a tiszteletére emeltek, akik a második világháborúban, 1944-ben a dél-bihari városban vesztették életüket.

Az emlékünnepség a római katolikus templomban ökumenikus szentmisével kezdődött Fodor József, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség általános helynökének a celebrálásával, majd Réman Elek István belényesi református lelkipásztor mondott emlékbeszédet. Farkas Zoltán, a magyarországi Békés Megyei Önkormányzat elnöke az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet hangsúlyozva a feltámadásba és az örök életbe vetett hitet. Szabó Ödön, a Bihar megyei tanács RMDSZ-es frakcióvezetője és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke az egymás felé fordulást és egymás megsegítésének jelentőségét emelte ki, majd Belényes polgármestere, Adrian Domocoș román nyelven köszöntötte a meghívott magas rangú vendégeket és az emlékezőket, hangsúlyozva, hogy a halálnak és a hősiességnek nincs sem vallása, sem etnikuma, ezért a temetőben fekvő magyar honvédekre a belényesi románság is úgy tekint mint mártírokra. A templomi együttlét a helyi iskola magyar tagozatos diákjainak rövid, alkalomhoz illő műsorával ért véget.

A temetőben leleplezendő emlékmű köré összegyűlteket Miklós János képzőművész, megyei önkormányzati képviselő köszöntötte, és elmondta az ott nyugvó honvédekről mindazt, amit az évek során sikerült megtudakolni róluk. Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere emlékbeszédében azt emelte ki, hogy a véres huszadik század a szenvedésé, a háborúskodásé volt, most viszont nekünk azt a harcot kell megvívnunk, amely révén közösen találunk rá a békéhez vezető útra. A mi feladatunk, hogy megnyerjük a békét, amelyben magától értetődik, hogy mindenki a saját anyanyelvén álmodik, és megértjük, hogy ez másoknak is ugyanolyan fontos. Románia ma Magyarország szövetségese, elindultunk egymás felé és együtt keressük a béke útját – mondta a miniszter. Cseke Attila RMDSZ-szenátor gondolatait követően Hende Csaba és Adrian Domocoș leplezték le az emlékművet, majd koszorúsással zárult az emlékezés.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!