Történelemportál

Belvárosi plébániatemplom: bő fél év a felújításra

Rovatok: Műemlék

Ugyancsak szűkös határidővel dolgoznak a szakemberek a pesti Nagyboldogasszony Főplébánia hosszhomlokzatainak felújításán: a megújult műemléket a főváros augusztus 20-ig szeretné átadni, írja a műemlékem.hu magazin.

„Természetesen tartható lesz ez a határidő, bár az engedélyezési kiviteli terveket néhány nap múlva le kell adnunk, hogy márciusban már közbeszerzési eljárást lehessen kiírni a kivitelezési munkák elvégzésére” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Mezős Tamás építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora, a felújítás tervezője. Hozzátette: megtörtént a hajó külső felületének és a szentélynek a külső vizsgálata, így nagyobb meglepetésre, ami miatt a terveken módosítani kellene, nemigen számít már.

A napokban emelőkosárról vizsgálták végig a felújításra váró felületeket. „Azt hiszem, sokat elmond a templom állapotáról, hogy a tető alatt a vakolt felületből a kollégák szerszám nélkül, puszta kézzel tudtak mintákat venni, vagyis ezt már csak az imádság tartotta” – jelentette ki Mezős Tamás. „Rossz állapotban vannak a kőfaragványok is. A hosszhomlokzatokon, kiváltképp a déli oldalon sok, lentről alig észrevehető javítást találtunk. Mivel több ilyen betapasztás mellé dátumot is karcoltak, nyilvánvalóvá vált, hogy a többségük az 1956-os szabadságharc golyónyomainak eltüntetésére szolgált.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!