Történelemportál

Petrás Mária kiállítása az Erdély Művészetéért Alapítvány új E-Galériájában

A 23 éves Erdély Művészetéért Alapítvány tisztelettel meghívja Önt újonnan nyíló E-Galériájába Petrás Mária Szervátiusz Jenő-díjas keramikusművész galériaavató kiállítás-megnyitójára 2011. november 22-én 17 órára. A kiállítótermet átadja: Rogán Antal polgármester, a tárlatot megnyitja: Tolvaly Ferenc író, közreműködik: Sipos Mihály.

Petrás Mária: Napba Mária

Petrás Mária: Napba Mária

„Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak.

Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon.

Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.”

Petrás Mária

helyszín: E-Galéria (Budapest, V. ker. Falk Miksa u. 8.)
időpont: 2011. november 22. 17:00

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!