Történelemportál

Szabadka: elhibázott a petíció

Rovatok: Tallózó

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Szabadkával kapcsolatos akció leállítására szólítja fel a Váralja Szövetséget – írja a műemlékem.hu magazin.

Szabadka belvárosa (fotó: Kovács Olivér, műemlékem.hu)

Veszélybe sodorhatja a Szabadkával kapcsolatosan eddig elért eredményeket a Váralja Szövetség petíciója és akciója. Pontatlanságokon, hiányos információkon alapszik a tervük, így ártanak vele és nem használnak – véli az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Egyesület, amely erről szóló állásfoglalását eljuttatta a műemlékem.hu szerkesztőségéhez.

Szabadka belvárosa (fotó: Csalavári László, tortenelemportal.hu)

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, a szabadkai városvezetésnek a történelmi belváros átépítésével kapcsolatos tervei csaknem két évvel ezelőtt már nemzetközi visszhangot váltottak ki. A 2010 januárjában elfogadott szabályozási terv ugyanis teljes védelmet csak a városházának és a zsinagógának nyújtana, s két ütemben csaknem 200, részben szecessziós épület bontására adna lehetőséget, hogy a helyükön négy-öt emeletes modern blokkokat építsenek. A bontások elindultak, ám hamarosan le is álltak velük, hiszen a gazdasági válság Szerbia egészénél is jobban sújtja az egykor virágzó bácskai várost, ahol negyven százalék körül van a munkanélküliek aránya.

Szabadka belvárosa (fotó: Csalavári László, tortenelemportal.hu)

A helyi civil erők a rossz városépítészeti koncepciót kárhoztatták az értékek megsemmisítésére elvi lehetőséget adó terv kapcsán, hiszen a döntéshozók gyarapodó népességszámból indultak ki, ám Szabadka lakossága nemhogy nem nőtt, de csökkent is az elmúlt években. A helyzetet bonyolítja, hogy befektetésekre valóban szükség lenne, ám elutasítják a városvédők, hogy ezt a történelmi belváros átépítése árán érjék el. Azt ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozták portálunknak, hogy semmiféle etnikai konfliktus nem áll a tervezett bontások hátterében, sőt a helyi szóbeszéd szerint a befektetők egy része magyar érdekeltségű.

Szabadka belvárosa (fotó: Csalavári László, tortenelemportal.hu)

Több halasztás után 2011. május 27-28-án sikerült megrendezni a városban a Településfejlesztés és örökségvédelem című nemzetközi szemináriumot. A városháza dísztermében, a polgármester támogatásával és személyes jelenlétében angol, osztrák, spanyol, magyar és szerb szakemberek szólaltak fel és sikerült az álláspontokat közelíteni. Azóta folynak a további szakmai egyeztetések, a helyi szerveződés eredménye hamarosan a neten is látható lesz majd SaveSubotica és MosolyogjSzabadka néven. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága arra kéri a Váralja Szövetséget, hogy legyenek türelemmel, s csatakozzanak majd a helyi erőkhöz, hiszen a város épített örökségét nem lehet kívülről, erőszakos eszközökkel megmenteni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!