Történelemportál

Nagy-Románia születésének titkai – bemutatták Nagyváradon Raffay Ernő új kötetét

Rovatok: Tallózó

Balkáni birodalom – Nagy-Románia megteremtése 1866–1920 című új könyvét mutatta be Nagyváradon Raffay Ernő magyarországi történész. A könyvbemutató előtt Szakács Árpád, az Erdélyország című történelmi magazin lapigazgatója beszélt a magyarországi történésztársadalomban elfogadott szemléletekről, amelyek szerinte mintegy 80 százalékban a marxista meglátásban gyökeredző baloldali eszmék.

Raffay Ernő: Balkáni birodalom

Mint kifejtette, a ma is uralkodó szemlélet nagyban különbözik a nemzeti és konzervatív alapokon álló történészek meglátásaitól: példaként egyebek közt azt említette, hogy míg az egykori Osztrák–Magyar Monarchiát széles körben „a népek börtöneként, a kisebbségeket elnyomó birodalomként” aposztrofálják. Raffay Ernő szerint ez a nézet a legkevésbé sem valóságos.

Az elterjedt nézetet új könyvében saját levéltári kutatásai alapján próbálja megcáfolni, miközben kifejti, hogyan teremtették meg a románok Nagy-Romániát már 1866-tól kezdve diplomáciai és katonai módszerekkel. Mint a szerző elmagyarázta, számos bizonyítékot talált rá, hogy Románia, amely a 19. század közepén egy kis területű, kifli alakú ország volt a három nagyhatalom, a Monarchia, Oroszország és az akkor már gyengülő Törökország között, s már 1866-tól különböző módszerekkel kisebb területeket vett el szinte minden szomszédjától, Szerbiát kivéve.

Raffay Ernő azt mondja, a Dobrudzsát megkapó Romániának sokkal kegyetlenebb volt a török kisebbséggel szembeni beolvasztó politikája, mint a kisebbségek egyenlőségéről szóló törvénnyel is rendelkező Osztrák–Magyar Monarchiának. Raffay Romániának az I. világháborúban tanúsított kifogásolható viselkedését is elemzi. A könyvet a helyszínen 20 lejért lehetett megvásárolni, hamarosan pedig a nagyváradi Illyés Gyula Református Könyvesboltban, illetve a Libris Anticában is kapható lesz.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!