Történelemportál

Erdélyi magyar művészek tárlata a Vármegye Galériában

Huszonnyolc erdélyi magyar művész munkáiból nyílik kiállítás szerdán a fővárosi Vármegye Galériában Vissza a gyökerekhez — a fafaragástól a fametszésig címmel.

A honlapunkon kértük fel a fafaragással, faszobrászattal foglalkozó, fametszeteket készítő erdélyi művészeket, küldjenek műveket a kiállításra – idézte fel Kulcsár Edit, a galéria vezetője hétfőn. Huszonnyolc alkotótól végül több mint száz munka gyűlt össze. Küldött anyagot például Csomortáni Gál László Csíkszeredából, Domján Sándor Nagyszalontáról, Kudor István Bánffyhunyadról. Sütő Levente Vargyasról gyönyörű festett bútorokat, szekrényt, bölcsőt, padot mutat be a tárlaton.

Vármegye GalériaVannak a kiállító művészek között olyanok is, akik már elhunytak, de műveik érdemesek a megismertetésre. Köztük van Molnár Dénes Vadasdról, aki fametszés sorozatokat készített erdélyi templomokról, várakról, falusi utcákról, havasi tájakról. A kiállítás falain életképek is sorakoznak és karakteres ex librisek, könyvjegyek, amelyek a könyv tulajdonosát jelölik a példányba ragasztott, sokszorosítással készült cédulával. A XVI. században készültek az első példányok, Albrecht Dürer német festő, grafikus (1471-1528) volt az első neves művelője. Az ex libris készítés kihalófélben levő művészet Erdélyben, de reményt keltő, hogy már van egy-két fiatal grafikus, aki talán feltámasztja a műfajt – mondta Kulcsár Edit. A szerdai kiállítást, amelyet Cserniczky Mária művészettörténész válogatott és rendezett, Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitja meg a Vármegye Galériában, énekelni fog Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész. A tárlat december 23-ig lesz nyitva.

helyszín: Vármegye Galéria, 1052 Budapest, Vármegye u. 11.
időpont: 2010. december 1. 17 óra

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!