Történelemportál

Rovásírás-mozgalmat indított egy civil szervezet

Rovatok: Hagyomány

Magyarországon sorrendben a második szabványos rovásírásos helységnévtáblát avatta fel csütörtökön Rákóczifalván a Rovás Alapítvány – közölte a helyszínen a szervezet kuratóriumának elnöke. Sípos László elmondta: Celldömölk után a Jász–Nagykun–Szolnok megyei kisváros határában avattak először ilyen táblát, mellyel egyszersmind mozgalmat is indítottak a Kárpát-medencében.

Céljuk, hogy idővel valamennyi magyar település ilyen egységes, székely–magyar rovásírásos helységnévtáblával is jelezze összetartozását. A feliratok kihelyezése ráadásul a méltatlanul mellőzött, ősi és nemzetközileg is különlegességnek számító írásmód betűinek ösztönös elsajátításához ugyancsak nagy segítséget nyújt majd a közlekedőknek hangsúlyozta a vezető.

A szolnoki székhelyű civil szervezet irányítója szólt arról is, hogy immár közel egy évtizede akadnak az országban olyan magánemberek és tömörülések, akik, illetve amelyek megpróbálkoztak a legkülönfélébb rovásírásos üdvözlő-, vagy éppen helységnévtáblák készítésével, köztéri kihelyezésével. E kísérletek azonban gyakran a megfelelő műszaki paraméterek és engedélyek hiányában kudarcba fulladtak. Ezért határozott úgy nemrégiben a Rovás Alapítvány, hogy a Magyar Közút Zrt. szakértőinek bevonásával és együttműködésével országszerte megteremti a szabványos rovásírásos helységnévtáblák elkészítésének és felállításának feltételeit magyarázta Sípos László, aki jelezte: a táblák sorszámot is kapnak.

Az elsőt Celldömölkön helyezték el nemrégiben. Az érdeklődést látva azonban valószínűsíthető, hogy még ebben az esztendőben több százra gyarapszik majd a hagyományos településnév-jelzők mellett rovásírásos táblával is rendelkező községek és városok tábora Magyarországon és a környező országok magyarlakta vidékein vélekedett az ötletgazda alapítvány elnöke.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!