Történelemportál

Vitéz jákfai Gömbös Gyula ismét Orosháza díszpolgára

Rovatok: Emlékezet

Visszaállították Gömbös Gyula volt kormányfő díszpolgárságát az orosházi képviselő testület. A grémium ülésén az egyik szocialista képviselő azzal indokolta elutasító álláspontját, hogy 1945. után a népbíróság elítélte Gömbös Gyulát – aki egyébként 1936-ban hunyt el.

A pénteki városi közgyűlésre Németh Béla polgármester (Fidesz-MDF) nyújtotta be azt a határozati javaslatot, amely a Gömbös Gyula díszpolgárságát megszüntető 2002-es határozat felülvizsgálatát indítványozta. A volt miniszterelnök 1932-ben kapta meg a díszpolgári címet.

gombos_gyula

2002-ben a szocialista városvezetés arra hivatkozva bírálta felül a címet, hogy “Gömbös Gyula az adományozást követő életszakaszában méltatlanná vált az Orosháza Díszpolgára címre”.

A mostani döntést megelőző fideszes javaslat szerint “nem lehet egyetérteni azzal, ha valakinek a tevékenységét és életútját az adományozást követő hetven év eltelte után felülvizsgálják és a képviselőtestület többségének meggyőződése szerint átértékelik”.

Üljön le, egyes!

Faludi János MSZP-s képviselő szerint “Gömbös Gyulát a fél világ elítélte fasiszta tevékenységéért, a népbíróság is.” A szocialista városatyát a fideszes képviselő korrepetálta a középiskolai negyedikes történelem tananyagból, és emlékeztette: a volt magyar miniszterelnököt nem ítélhette el a világháború után létrejött népbíróság, mivel 1936-ban elhunyt.

Németh Béla polgármester utólagos kiegészítése szerint Gömbös díszpolgári címét nem kellett visszaadni, mivel azt soha nem vonták meg. Valójában annyi történt, hogy azt a 2002-es határozatot törölték, amely szerint az 1932 és 1936 között kormányzó miniszterelnök politikai működése során “méltatlanná vált” a megtisztelő címre.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!