Történelemportál

Hatvan év Isten szolgálatában: Sill Aba gyémántmisés

Rovatok: Hírek

A csallóközi születésű Sill Aba ferencest a szerzetesek szétszóratásának napjaiban, 1950 júniusában szentelte pappá Kovács Sándor szombathelyi püspök. A rendszerváltozás óta ismét a szombathelyi ferences rendház lakója. Hatvanéves papi jubileuma alkalmából június 20-án fél 12-kor mutatta be gyémántmiséjét a vasi megyeszékhely ferences templomában.

sill_aba_kicsi

Sill Aba súlyos időknek volt a tanúja. Többek között személyesen megtapasztalta központi szeminaristaként, hogy milyen megaláztatásban részesültek az állam részéről a püspökök az ötvenes évek elején. Az egyházjogász, történész, könyvtáros szerzetes érdeme, hogy egyházi kézben maradt a gyönyörű szombathelyi egyházmegyei könyvtár.

1941-ben lépett a rendbe. Bucsuszentlászlón volt novícius, majd Szombathelyen, a rend főiskoláján és Budapesten a Központi Papnevelő Intézetben hallgatott teológiát. Tanulmányai végeztével ferencesként nem működhetett, hanem a szombathelyi egyházmegye keretében lett lelkipásztor. Körmenden, Egerváron, Nagypáliban volt lelkész. Püspöke 1956 után a jogban jártas fiatal papot központi szolgálatba hívta.

Az egyházmegyei bíróságon jegyzőként, kötelékvédőként dolgozott, majd a püspök bírósági helynöke lett. Közben bekapcsolódott az egyházmegyei levéltár és könyvtár munkájába is, amelynek később igazgatója lett. 1986-tól a szombathelyi székesegyház plébánosa. Amikor a ferencesek visszatérhettek Szombathelyre, Sill Aba a rendház gvárdiánja és a templom plébánosa lett.

A papi jubileumon részt vesz Konkoly István püspök és Magyar Gergely ferences tartományfőnök.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!