Történelemportál

Egyházüldözés és egyházüldözők

Rovatok: Kiállítás

Kiállítás nyílt Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban címmel pénteken Budapesten. A tárlat a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház összefogásával és anyagi támogatásával jött létre — közölte Tabajdi Gábor, a kiállítást és az ahhoz kapcsolódó, azonos című konferenciát szervező Fehér Holló elnevezésű munkacsoport tagja.

VI. Pál és Kádár János - kényszerű alku

VI. Pál és Kádár János - kényszerű alku

A történész elmondta, hogy az Evangélikus Országos Múzeum munkatársai a jezsuita szerzetesrend kulturális intézményében, a Párbeszéd Házában négy termet rendeztek be korhűen, korabeli bútorokkal és a szervezetekről szóló tablókkal, fényképekkel: az egykori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt tanácstermét, egy belügyminisztériumi irodát, az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) fogadószobáját és egy börtöncellát.

A pártállami időszakban bebörtönzöttek emlékére egy szentélyt alakítottak ki a Párbeszéd Házának kápolnájában, ahol a mártírok fényképeit sorban kivetítik. Ezenkívül egy propaganda faliújságot is kiállítottak, amelyen láthatók egyebek mellett a Ludas Matyi korabeli vicclap egyházakat kipellengérező lapjai, illetve más relikviák — közölte Tabajdi Gábor. Megemlítette, hogy a tárlaton megtekinthetők az ÁEH-alkalmazottak fényképei, illetve mintegy száz fotó az állambiztonsági szervek egyházi elhárítási részlegén dolgozó tartótisztekről, akik közül néhányan minden valószínűség szerint még élnek.

A kiállítási tárgyak között szerepelnek azok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó dobozok is, amelyek a tartótisztek dossziéit tartalmazták — tette hozzá. A történész rámutatott: a kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferencia célja egyaránt az volt, hogy az ügynökközpontú megközelítések helyett az egyházüldözés pártállami módszereit mutassa be, annak működési mechanizmusával együtt; ide értve azt is, hogy a tartótisztek milyen parancsokat, útmutatásokat kaptak felettes szerveiktől, és azokat hogyan érvényesítették a gyakorlatban.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!