Történelemportál

Újra lehet Mária Terézia-emlékmű Pozsonyban

Rovatok: Emlékmű

Újra lehet Mária Terézia-emlékmű Pozsonyban. A szlovák főváros több mint egy évszázad után szeretné újra felállítani Fadrusz János alkotását, az 1897-ben leleplezett, majd 1921-ben ledöntött Mária Terézia-emlékművet.

Vitam et sanguinem!

Vitam et sanguinem!

Fadrusz János szobrász alkotása az egykori Koronázási Domb téren állt, közel a Duna parthoz, ahol ma a szlovák nemzeti öntudat kialakításának egyik fontos XIX. századi személyiségének, L’udovít Štúr szobra áll. Mária Terézia szobra az 1870-ben városrendezési okokból elbontásra ítélt, királyok koronázásakor használt domb helyére került.

Fadrusz 1892-ben kapta meg a megbízást a szobor elkészítésére. A munka megkezdése előtt beutazta Európát, hogy tanulmányozza a hasonló emlékműveket. A szobor leleplezésén, amelyre 1897. május 16-án került sor, jelen volt Ferenc József császár, Ferenc Ferdinánd trónörökös, Stefánia főhercegné, Frigyes főherceg és az ország miniszterei.

A szobrot 1921-ben ledöntötték, felrobbantották, töredékeit a pozsonyi magyarok évekig rejtegették, végül egy részük a budapesti Szépművészeti Múzeumba került. Leginkább épen a két mellékalak szobra maradt meg.

Pozsony főépítésze egykori helyén látná szívesen a szobrot, míg a főpolgármester szerint valahol a vár alatt kaphatna helyet. Bártfay Tibor, a Štúr-szobor alkotója nem ellenezné, ha a szlovák hazafi szobra más, megfelelő helyre kerülne.

Az új Mária Terézia-emlékmű már készül. A munkát egy fiatal eperjesi művészre, Peter Priehybára bízták, aki hollywoodi kasszafilmek díszleteivel vált ismertté. A gipszet jövő tavaszra készíti el, és – akárcsak az eredetihez – a márványt ezúttal is az olaszországi Carrarában választották ki.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!