Történelemportál

Utazzon Kárpátaljára!

Az Árpád-vonal és 1100 év magyar kulturális emlékei

Kárpátaljai utazás, aktív kikapcsolódás a Nagy Magyarország ajánlásával!

Időpont: 2012. augusztus 14–19. (6 nap)

Utazás: 50 fős autóbusszal

Szállás: 1 éjszaka Mezőgecsén falusi környezetben, magyar vendéglátóknál; 2 éjszaka Tatáriában, 2 éjszaka Volócon panziókban

Ellátás: Bőséges reggeli és vacsora

Létszám: 44 fő

Fontosabb állomások: Beregszász, Munkács, Mezőgecse, Kárpáti Bioszféra Rezervátum, Rahó, Kőrösmező, Tatár-hágó, Ökörmező, Szinevéri-hágó, Vereckei-hágó

Az utazás során az Árpád-vonal valamennyi jelentősebb létesítményét végigjárjuk a kőrösmezői völgyzártól az Ökörmezőn és a Talabor völgyén át a Vereckei-szoros földalatti erődjéig.

Témakörök:

Helyfoglalás: a Nagy Magyarország szerkesztőségén keresztül a következő elérhetőségeken:

Jelentkezési határidő: 2012. május 13.

Részvételi díj: 82 900 Ft (utazás, szállás, reggeli, vacsora, belépők)

Utazásszervező: Oldtimer Travel Kft. (Engedély száma: U-001304)

A helyfoglaláshoz 5000 Ft előleg befizetése szükséges. A helyfoglalás lemondásának díja 5000 Ft. Ha az utazás meghiúsul (pl. nem telik be a létszám), a teljes befizetett összeget visszatérítjük. Baleseti és poggyászbiztosítás igény szerint külön köthető. Az utazáshoz szükség van útlevélre, esőkabát és bokát tartó túrabakancs több napon is ajánlott. A Vereckei-szoros földalatti bunkereiben tett túrára megbízható elemlámpa javasolt.

Részletes program

1. nap (aug. 14.): A Honfoglaló magyarság; A gyepűrendszer az Árpádok idején

Indulás reggel 6:30-kor a Hősök teréről. Utazás rövid pihenőkkel Beregsurányba, a határra, útközben ismerkedés a hun–magyar rokonság eredetét bemutató külföldi krónikákkal és a középkori magyar forrásokkal (Gesta Hungarorum, Képes Krónika). A határ átlépése (az átlépés időtartama változó, átlag 2 óra.) után délutáni érkezés Tiszacsoma honfoglalás kori magyar temetőjéhez. A kötelező helyi idegenvezető csatlakozása. A sírhelyek, majd az emlékpark megtekintése. Áttekintés a IX-X. századi magyarság életmódjáról, hatalmi berendezkedéséről és háborúiról. A gyepűrendszer, természetes erőd szisztémájának vázlatos bemutatása. Késő délutáni érkezés Beregszászba, a legnagyobb magyar lakossággal rendelkező kárpátaljai városba. Városnézés a főtéren: a Monarchia korabeli eklektikus és szecessziós főiskola épülete, a magyar múltnak és hírességeknek emléket állító szobrok, emléktáblák megtekintése, séta a Borzsava partján. Rövid szabad program, pénzváltás. Borkóstoló Benén, anekdotákkal és a legjobb, „Székelyföldön is túli” székely viccekkel. Esti érkezés Mezőgecsére.

2. nap (aug. 15.): Munkács magyar emlékei; Kik is a huculok?

Korai reggeli. Utazás a munkácsi várhegyre, a XVI–XVII. századi magyar történelem emblematikus helyszínére (részlegesen felújított, több generációs erődrendszer). Fényképezés a Zrínyi Ilona és a gyermek Rákóczi szobránál és a hatalmas, újonnan visszaállított Honfoglalás szobornál. Pihenő a vár reneszánsz belső udvarában. Megérkezés a belvárosba. Közös séta a Béke téren, a szecessziós városházától a Munkácsy-szoborig. Utazás a Tisza jobb partján, útközben ismerkedés az első világháború keleti frontjának eseményeivel, a Monarchia és Oroszország összecsapásaival. Kárpátalja rövidke csehszlovák időszakának áttekintése az 1939. márciusi visszatérésig. Kárpátalja az anyaországban: források, képeslapok, emlékek bemutatása az 1944-ig tartó magyar időkből. Utazás keletre a Tisza mentén, ismerkedés a „legmagyarabb folyó” természetföldrajzával. Rövid látogatás Visken, történetekkel az öt máramarosi koronaváros (Visk, Técső, Huszt, Máramarossziget, Hosszúmező) múltjából. Látogatás az 1300-as években épített erődtemplomban. Ismerkedés II. Rákóczi György itt tartott országgyűlésével és a fejedelem lengyelországi hadjáratával. Az egyedülálló festett famennyezet fényképezése. Továbbutazás Técső református templomához. A templom fotózása kívülről, majd rövid séta a Kossuth-szoborhoz. Utazás a Tisza mentén, a még megmaradt, vadregényes függőhidak, majd Európa középpontjának fényképezése Terebesfejérpatak északi határában. Rövid ismertető az UNESCO védettség alatt álló Kárpáti Bioszféra Rezervátumról. Áthaladás a vadregényes hegyvidéki tájon, ismerkedés a huculok eredetével, életmódjával. Rövid pihenő Rahón, fényképezéssel a Fekete- és Fehér-Tisza találkozásánál, majd az Árpád-vonal bunkereinél. Esti érkezés a havasokkal körbeölelt Kőrösmezőre, a néhai magyar határőrközpontba, átkelés a Tatár-hágón. Éj Tatáriában.

3. nap (aug. 16.): A huculok hegyeiben; A Tatár-hágó és a Kárpátok

Felkapaszkodás a Kárpátok főgerincére, a Tatár-hágóra. Ismerkedés a hágón túli Arany Horda, Kumánia (Kunország) történetével, és a magyarországi mongol invázió (tatárjárás) eseményeivel. Szemelvények a Mongol Birodalom legfontosabb eseményeiről és az Arany Horda leghíresebb kánjainak életéből. Látogatás a kőrösmezői helytörténeti múzeum hucul szobájában. Ismerkedés a huculok életmódjával, a hegyvidéki pásztorkodás „alapjaival”. Védelmező Kárpátok: Néhány, a Kárpátok főgerinchez tartozó, különösen festői vonulat vázlatos ismertetése (Magas-Tátra; Csornahora; Máramarosi-havasok; Radnai-havasok; Kelemen-havasok; Fogarasi-havasok). Délutáni túra: A Kőrösmezői Völgyzár műszaki építményeinek megkeresése (Árpád-vonal). Ismerkedés az Árpád-vonal megépítésével, működési elvével Dr. Szabó József János „Az Árpád-vonal” c. munkája alapján. Esti visszaérkezés szálláshelyünkre. Éj Tatáriában.

4. nap (aug. 17.): Az Árpád-vonal

Reggeli után 3 órás visszautazás Husztra, majd onnan északra a Nagy-ág völgyében, a Kraszna-havas keleti lejtői alatt Ökörmezőre. Az Árpád-vonal ökörmezői létesítményeinek felkutatása. Átkelés a Szinevéri-hágó festői vidékén a Talabor völgyébe. Megérkezés a Szinevéri Nemzeti Park bejáratához. Az Árpád-vonal könnyebben elérhető bunkereinek felkutatása. A völgyzárak feltárása, emlékezés a magyar határokat őrző hősökre. Hogyan épült az Árpád-vonal? A XX. század talán legnagyobb nemzetgazdasági beruházásának felidézése: Az 1939-től kiépített magyar erődrendszer kiválóan kiállta a háború iszonyatos próbáját. Visszatérés a Nagy-ág völgyébe, majd utazás a Beszkidek déli oldalán, Iszka érintésével Volócra. Éj Volócon.

5. nap (aug. 18.): A Vereckei-hágón; Rákóczi földjén és az Árpád-vonal földalatti labirintusában

Reggeli után indulás a Vereckei-hágóhoz. Utazás a magyarok bejövetelének útvonalán a történeti-mitológiai jelentőségű hágóra. A hágón séta a néhány éve felavatott Honfoglalás emlékműhöz. Megemlékezés a honfoglalásról, az Árpád-kor krónikákban megírtak alapján. A Feszty-körkép helyszíneinek „beazonosítása”, fényképezés. Visszaúton látogatás az Árpád-vonal megmaradt szinevéri erődítményeinél. Séta a II. Rákóczi Ferencnek is otthont adó Vezérszállás faluban, ismertetővel a Rákóczi-szabadságharc sorsdöntő kárpátaljai eseményeivel. A Vereckei szoros – és talán az egész Árpád-vonal – legnagyobb földalatti labirintusrendszerének bejárása. (Figyelem! A földalatti sétára megbízható, nagy teljesítményű elemlámpák hozatalát javasoljuk–kérjük.) Szabadtéri búcsúvacsora kárpátaljai vendéglátóinknál. Éj Volócon.

6. nap. (aug. 19.): Hazautazás

Reggeli után indulás Budapestre. Látogatás Szolyván, a szovjet rendszer magyar áldozatainak emlékparkjában, majd rövid vásárlási lehetőség Beregszászon. A határ átlépése után folyamatos utazás Budapestre. Megérkezés a Hősök terére késő délután.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!