Történelemportál

Kuruc csontok és fegyverek kiállítása Kiskunhalason

Rovatok: Hagyomány

Koponyák, kuruc jelmezek, történelmi térképek, tablók fogadják azokat, akik ellátogatnak októberben a kiskunhalasi Végh-kúriába, a Pásztortűz Egyesület és Halas Galéria által megrendezett kiállításra.

Kuruc fegyverek

Kuruc fegyverek

1703. október 5-én Kiskunhalas határában véres ütközet zajlott le Deák Ferenc ezredeskapitány kuruc és Johann Franz Kyba cseh-osztrák ezredes rác seregei között. A nyáron kibontakozó Rákóczi szabadságharcnak ez volt az egyik legtöbb emberáldozatot követelő alföldi csatája. A meglepett kuruc hadból 234 fő halt meg a harctéren. A már vesztett csatát a kurucok számára az mentette meg, hogy sokan felvették a harcot, akár földről is, az idegen lovasokkal szemben, illetve, hogy a labanc hadvezető is halálos sebet kapott.

201 év után Kiskunhalas városa köztéri szobrot állított a hősök emlékére, és azóta több-kevesebb kihagyással a lakosság is megemlékezik rendezvényeken a csatáról. Idén a Pásztortűz Egyesület a Végh-kúriába (Bajcsy-Zsilinszky u. 5.) a Természettudományi Múzeum Embertani Tárában őrzött kuruc katonahősök, sérülésekkel teli koponyáiból, valamint kuruc jelmezekből, történeti magyarázótablókból készített októberi kiállítást, amelynek célja az, hogy felhívják a figyelmet a helytörténet kutatásnak fontosságára és a halasi csata emlékére.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!