Történelemportál

A pákozdi emlékmű ismét régi pompájában ragyog

Rovatok: Emlékmű

Az adományozóknak köszönhetően a Pákozdi Katonai Emlékhely obeliszkje ismét a régi pompájában várja a látogatókat. Ám nem ez lesz az egyetlen látványosság a Pákozdi csata 161. évfordulója emlékére, amelyet jövő vasárnap, 2009. szeptember 27-én rendez a Honvédség és Társadalom Baráti Kör.

A felújított pákozdi emlékmű

A felújított pákozdi emlékmű

161 éve, 1848. szeptember 29-én történt az emlékezetes pákozdi csata, ahol a magyar katonák győzedelmeskedtek a jelentős túlerőben lévő ellenfél felett. A történelmi esemény évfordulóját immár 11. éve minden esztendőben megünnepli a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) – természetesen támogatóik segítségével.

Az idei programokról sajtótájékoztató keretében számoltak be, melyen részt vett Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, a HTBK elnöke, Benkő Tibor altábornagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint Orgovány István, a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság elnöke.

Idén két olyan programpontja is lesz a „Pákozd 2009” rendezvénysorozatnak, amely kiemelt figyelmet érdemel. Szeptember 27-én, a Pákozdi Katonai Emlékhelyen a pákozdi csata, illetve „Szárazföldi haderő napja” alkalmából egy családi-ifjúsági rendezvénnyel várjuk az érdeklődőket az egykori csatatéren. Másnap, 28-án a sukorói Művelődési Házban kerül sor egy kerekasztal beszélgetésre, ahova mindenkit szeretettel várunk, minden érdeklődőt, civilt, polgári személyt, bárkit, akit csak érdekel a honvédelem ügye. Itt bárki felteheti kérdéseit, elmondhatja véleményét a jelenlegi katonapolitikáról. – mondta el Benkő Tibor altábornagy, aki a kerekasztal beszélgetés meghívott vendége lesz.

Warvasovszky Tihamér szintén nagy várakozásokkal tekint az elkövetkezendő programokra. Mint elmondta, a több mint egy évtizede megrendezésre készülő esemény bemutatóin keresztül tudják igazán megismertetni az emberekkel, mi is történt 1848-ban Pákozdon, a csata helyszínén. Sőt, az is eljut az emberekhez, mit jelent ma hazánknak a honvédség. A látványos bemutatók mindig vonzották az érdeklődőket a környező településekről, illetve az ország távolabbi pontjairól egyaránt.

Idén azonban kérdésessé vált, hogy az emlékhelyen lévő obeliszk képes lesz-e régi pompájában köszönteni a látogatókat ezen a jeles napon. A tavalyi tél ugyanis jelentősen megrongálta a Mészeg-hegyen álló emlékművet, ezért a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság idén nyáron gyűjtésbe kezdett, hogy az ország lakói, gazdálkodó és társadalmi szervezeteinek adományaiból együttesen gyűjtsék össze a felújításhoz szükséges összeget.

— Örömmel jelenthetem, hogy a felhívásnak köszönhetően összegyűlt a helyreállításhoz szükséges összeg, sőt, mára már be is fejeződtek a munkálatok. Elsőként a Honvédelmi Minisztérium támogatta az ügyet 2 millió forinttal, majd ehhez járultak hozzá további adományozók; magánszemélyek, aktív és volt katonák egyaránt, katonai szervezetek, alakulatok, szakszervezetek, önkormányzatok. Az összefogásnak köszönhetően sikerült elérni a célunkat. Az összes adományozót felsorolni hosszadalmas lenne, de a megújult emlékművön elhelyezünk egy táblát, amelyen mindenki szerepel, aki adományával segített –- jelentette ki Orgovány István, a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság elnöke.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!