Történelemportál

Világosra emlékezünk

Rovatok: Emlékmű

A világosi fegyverletétel 160. évfordulóján Kisiratos központjában köztéri emlékművet állítottak. Az alkotás a magyarországi Szent György Lovagrend adománya.

világos

A kopjafa-együttes azt hirdeti, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ma is példát mutat áldozatvállalásból, toleranciából és európai szellemiségből. “Annak ellenére, hogy sokan vitatják, hogy ez a nap mit jelent, örömöt vagy gyászt, mindenképpen fontos mozzanata a szabadságharcnak a fegyverletétel. De a magyarság sosem teszi le, sosem tette le a fegyvert” — mondta el Almási Vince, Kisiratos polgármestere.

A Görgey Artúr vezette magyar honvédsereg 1849. augusztus 13-án Világosnál (helyesebben a szőllősi mezőn) tette le a fegyvert Rüdiger orosz tábornok előtt, a megadási okmányt a Bohus-kastélyban írták alá.

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azok semmilyen módon nem tükrözik az üzemeltető véleményét, álláspontját.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!