Történelemportál

Megelevenedik Bocskai győztes csatája

Rovatok: Hagyomány

Ismét megvívják Bocskai István 1604. október 15-i, Álmosd és Bihardiószeg között vívott győztes csatáját a hétvégén a két település közötti Nyúzóvölgyben – jelentették be a szervezők a magyarországi Álmosdon tartott sajtótájékoztatón.

A csataimitációt most először kapcsolják öszsze az álmosdi falunappal, amikor a térség másik hírességére, a 219 éve született Kölcsey Ferencre emlékeznek, aki három évig volt a település lakója – közölte Farkas Pál, Álmosd polgármestere. Az érmelléki programsorozat Bocskai-portyával: lovas, szekeres felvonulással kezdődik pénteken Álmosd és Bagamér között, szombaton pedig az álmosdi Kölcsey-házban emlékünnepséggel folytatódik, tette hozzá a magyarországi település elöljárója.

Papp Gyula nyugalmazott honvédezredes, a rendezvény egyik szervezőjének tájékoztatása szerint a csataimitációra vasárnap kerül sor Bihardiószeg határában, az egykori győztes csata helyszínén, Nyúzóvölgyben. A csatatéren ötven magyar hajdú és félszáz osztrák katona néz majd farkasszemet egymással, hogy aztán Bocskai parancsára megvívják a történelmi ütközetet. Gellért Gyula érmelléki református esperes elmondta: már negyedik alkalommal rendezik meg a Bocskai-csata imitációját, de most először augusztusban.

Az álmosdi csata emlékműve

Az eredeti, októberi időpontban ugyanis a partiumi települések diákjainak többsége távoli iskolákban tanul, s szeretnék, ha minél több fiatal lehetne részese a történelmi esemény megidézésének – tette hozzá. A történelmi hűséget idézik a kellékek is, például Bocskai ágyúi. Az esperes tájékoztatása szerint néhány éve előbb két rézágyút öntettek, majd két bronzágyút. Ma már nyolc ágyúval rendezik a csataimitációt, közte egy eredeti, több száz éves mozsárágyúval.

Adorján Csaba, a hajdú-bihari lovas és huszárhagyomány-őrzők elnöke vezetésével ott lesz a csatában a térségi lovasbandérium is, tagjai az egykori debreceni huszárok egyenruháját viselik, s akiket különböző hagyományőrző rendezvényekről jól ismernek az Érmelléken is. A „huszárdiplomácia” az elmúlt években jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a határ két oldalán élők egymáshoz és a történelmi hagyományokhoz is közelebb kerüljenek – öszszegezte küldetésüket vitéz Szoboszlai Endre törzskapitány, a lovasbandérium szóvivője.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!