Történelemportál

Cikkek a vértanúk aktában

Julius Jacob von Haynau a magyar történelem legsötétebb figurái közé tartozik. Neve az elmúlt másfél évszázadban összefonódott a könyörtelen és nemtelen bosszúval. Kortársai szerint legjobb indulattal is legfeljebb közepes képességűnek nevezhető katona volt – azonban olyan korba született, amikor a tehetséget és a vitézséget könnyedén pótolhatta gátlástalansággal és kegyetlenséggel.

Illegálisan használják a kamionok az aradi vértanúk emlékére állított, sírboltként a földi maradványaikat őrző emlékmű melletti parkolót. Ám a helyzet így is jobb, mint 21 éve volt: akkor meg sem lehetett közelíteni a körülkerített emlékművet – írja a műemlékem.hu.

1849. október 6.: a magyar történelem egyik leggyászosabb napja. A tizenhármakat, az 1848-49-es szabadságharcban hősiesen küzdő magas rangú katonai vezetőit végezték ki Aradon a császár pribékjei. Reggel hét óra magasságában a kötél általi halálra ítéltetett tábornokokra emlékezünk.

1849. október 6.: a magyar történelem egyik leggyászosabb napja. A tizenhármakat, az 1848-49-es szabadságharcban hősiesen küzdő magas rangú katonai vezetőit végezték ki Aradon a császár pribékjei. Elsőként a reggel fél hatkor a golyó által halálra ítéltek és kivégzett hősökre emlékezünk.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!