Történelemportál

Cikkek a szent lászló aktában

Szent László hermáját 1607 óta őrzik a győri székesegyházban. Az ereklyét addig is komoly kultusz övezte, amely az 1763-as földrengés után bontakozott ki igazán és vált Győr sajátjává. 2013. június 26–27-én újra sokszínű programokkal emlékeznek Szent Lászlóra Győrben.

Az egyedülálló, CD-melléklettel kiadott könyv László király szentté avatásától, 1192-től gyűjti össze a vele kapcsolatos énekeket a történelmi Magyarország minden tájáról.

Miközben Romániában gyanús módon leállíttatták a havasalföldi fejedelmek maradványainak genetikai vizsgálatát, Magyarországon komoly erőfeszítéseket fektetnek Árpád-házi királyaink ereklyéinek régészeti és antropológiai fölmérésébe.

Bár valóban ismét rábukkantak olyan kövekre, amelyek Nagyvárad középkori székesegyházához tartoztak, túlzás azt állítani, hogy előkerült a legendás épület. Hiszen tulajdonképpen nem is veszett el – írja a műemlékem.hu magazin.

Június 27-én I. Szent László királyt ünnepeljük, a magyar lovagkor példaképét, mondáink hősét, alighanem a legnépszerűbb magyar szentet.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!