Történelemportál

Cikkek a szakály sándor aktában

Bemutatták Szakály Sándor történész a magyar királyi csendőrség 1919 és 1945 közötti vezetőivel foglalkozó könyvét. Boross Péter volt miniszterelnök arról beszélt, a kötet segíthet abban, hogy a csendőrségről kialakult sztereotípiákat eloszlassa.

Szakály Sándor: Trianon, honvédség, háború, sport

Már kapható a Vármegyeházban és a könyvesboltokban Szakály Sándor Trianon, honvédség, háború, sport címet viselő, huszonegy tanulmányát tartalmazó új könyve.

A csendőrség szerepéről előadó Szakály Sándor egy sokak számára talán újszerű megállapítással kezdte előadását, miszerint a razzia során elkövetett önkényes kivégzések egyáltalán nem a Magyar Királyi Csendőrséghez kötődtek.

Hetven éve zajlott az úgynevezett délvidéki razzia. Ennek emlékét a mai napig is bélyegként viseli a magyar társadalom. Bank Barbara és Szakály Sándor történészeket kérdezte Sinkovics Ferenc arról, mi is történt valójában a Délvidéken 1942 januárjában.

Ez év elején indult el hivatalos útjára a Jány Gusztáv katonai rehabilitációjára vonatkozó kérelem, egyelőre azonban alig történt valami az ügyben. Jány Gusztávról s e kérelem sorsáról beszélgetett Galli István ügyvéddel, címzetes egyetemi docenssel, Hautzinger Gyula katonai elemzővel és Szakály Sándor hadtörténésszel Sinkovics Ferenc.

Rendkívüli küldöttgyűlésén választotta elnökévé dr. Szakály Sándor történészt a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) december 1-jén.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!