Történelemportál

Cikkek a pálos rend aktában

Erdélyben egykor negyven monostoruk volt a pálosoknak. Darvas Kozma József esperes kezdeményezésére a hargitafürdői, újonnan épített plébániára költözhetnének, hogy több évszázados szünet után ismét a székelyföldi hívek szolgálatába álljanak.

A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai régészeti és műemlékvédelmi munkálatokat kezdtek a bükkszentléleki pálos kolostorrom megmentéséért. Június 15-én Bátor Botond pálos tartományfőnök szentmisét mutatott be a XIII. században épült kolostor romjainál.

Hamarosan elkezdődhet a bükkszentléleki pálos kolostor feltárása: az omlásveszélyes templom helyreállításával egy időben az újonnan talált falak bemutatására is sor kerülhet – írja a műemlékem.hu magazin.

Megjelent a Pálosok – Az ősi magyar rend című ismeretterjesztő dokumentumfilm. A Császár Tamás soproni rendező által az egyetlen magyarországi alapítású szerzetesrend misztériumáról készített 145 perces ismeretterjesztő, animációt is tartalmazó filmben neves személyiségek egész sora nyilatkozik, osztja meg kutatásainak eredményét és tudását a nézőkkel.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!