Történelemportál

Cikkek a NKTA aktában

Szabó Ervin a mi megközelítésünkben a nemzetet mint létformát meghaladottnak, elvetendő társadalomszervező erőnek tartó, helyébe az osztályok forradalmi harcát fókuszba helyező művelt aktivista, aki ideológiai megfontolásokból széleskörű művelődési hálózatot és népkönyvtárrendszert szervezett.

Nem kérdőjelezzük meg Szabó Ervin könyvtártudósi munkásságát, ezzel semmi gondunk, bár rajta kívül is ténykedett egy-két jelentős könyvtáros Magyarországon – mondta Vincze Gábor. – Mi a kétarcú Szabó Ervin munkásságának azzal a részével kívánunk foglalkozni, ami azt világítaná meg, hogy ő a kommunisták szellemi előfutára.

Vitát kezdeményez a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány a Szabó Ervinről elnevezett budapesti könyvtárhálózat névváltoztatásáról – jelentették be a civil szervezet vezetői budapesti sajtótájékoztatójukon.

A kommunista eszmék magyarországi terjesztésének vezető személyisége, Marx és Engels műveinek honi propagálója, végletekig magyarellenes publicista – elsősorban ezekkel jellemezhetjük könyvtárszervező munkája mellett Szabó Ervint, akiről mindmáig az egyik legfontosabb nemzeti intézményünk van elnevezve.

Vincze Gábor hódmezővásárhelyi történész, a Nagy Magyarország történelmi magazin főszerkesztőjének vezetésével 2010. szeptember 16-án Budapesten megalakult a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!