Történelemportál

Cikkek a nándorfehérvár aktában

Keresse az újságárusoknál a Nagy Magyarország történelmi magazin 2013 tavaszi számát, amelynek fő témája Nagy Szulejmán, Magyarország három részre szakadásának kora.

A nándorfehérvári diadal a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb eseménye. 1456. július 4–21. között II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben a keresztények sikeresen védték a várat, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével az erődrendszer melletti csatában legyőzték a törököket.

Magyar támogatásból újulhat meg Kapisztrán Szent János Capestranóban található szülőháza: a magyar kormány 46 ezer 500 euróval, Budapest I. kerülete pedig – az olasz kisváros testvérvárosaként – 10 ezer euróval járul hozzá a felújítás költségeihez. Az itáliai teológus fontos szereplője a magyar történelemnek, a hitszónok komoly szerepet játszott a nándorfehérvári győzelemben.

A középkori magyar állam bukásának több epizódja is augusztus 29-i napon történt, így a mohácsi csatavesztés, valamint Nándorfehérvár és Buda eleste. Röviden áttekintjük a XVI. század eme gyászos eseményeit.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!