Történelemportál

Cikkek a nagyenyed aktában

2012. november 3-án Nagyenyeden, 4-én Marosvásárhelyen tart előadást Raffay Ernő történész.

Miután évszázadokon keresztül nyújtott menedéket végveszélyben a város polgárai számára, most a nagyenyedi vártemplom maga is védelemre szorul. A 14–15. századi erődítmény állaga egyre romlik, az elnyert támogatás ellenére az önrész biztosítása és telekjogi problémák is veszélyeztetik a beruházást.

a nagyenyedi vár (fotó: Kolumbán Zoltán, panoramio.com)

Erdély egyik legrégebbi, viszonylagos épségben megőrzött középkori vártemplomán utoljára 1975-ben végeztek javítási munkálatokat. A romániai Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium a 2011–2012-es kulturális pilot program keretében szeretne figyelmet fordítani Nagyenyed büszkeségére.

A tavalyi 160 éves évfordulóhoz képest idén a nagyenyedi magyarság szerényebb keretek között emlékezett meg az 1849-ben történtekről. A Vártemplomban Pópa Tibor református lelkész prédikációjába beleszőtte az akkori eseményeket és azok tanulságait. Elhangzott: az a nap a szabadságharc legnagyobb magyar civil vesztesége volt.

A magyar felvilágosodás különleges személyiségének, Sipos Pálnak emléke elevenedett meg a hétvégén Szászvároson, ahol Vetési László szórványmissziós lelkész kezdeményezésére neves előadók ismertették a 250 éve Nagyenyeden született, és 1816-ban Tordoson elhunyt teológus, költő, matematikus és filozófus sokrétű munkásságát.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!