Történelemportál

Cikkek a mindszenty józsef aktában

Több mint két évtizedet kellett arra várni, hogy Mindszenty Józsefet, a szovjetek által megszállt térség első számú ellenzéki vezetőjét, akit részben saját egyházi vezetői és a Vatikán is a háta mögötti alkukkal játszottak ki, valóban rehabilitálják. Interjú Józsa Ottó történésszel, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány levéltárosával.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének százhuszadik évfordulója alkalmából számos egyházi ünnepségre és megemlékezésre kerül sor országszerte és a határon túl is 2012-ben.

A német megszállás és a nyilashatalom elleni egyházi küzdelem egyik legnagyobb hatású személyisége Mindszenty József, akit néhány nappal a megszállást követően, 1944. március 25-én az esztergomi bazilikában szenteltek fel veszprémi püspökké.

Mindszenty József 1944 végi fogságára emlékeztető táblát, valamint emlékszobát avattak szombaton a sopronkőhidai börtönben. A fegyintézetben azt a cellát alakították emlékhellyé, ahol a bíboros 1944. december 23–27. között papjaival raboskodott.

Az 1944. március 24-én veszprémi püspökké felszentelt Mindszenty József két és fél évtizedes zalaegerszegi plébánosi tevékenységének egyik legfontosabb területe volt az egyke elleni küzdelem.

Kevesen tudják, a mai Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete, a Wenckheim-palota története milyen elhallgatott múltat rejt magában. Ez volt a székhelye ugyanis 1922-ben az ifj. gróf Andrássy Gyula vezette Keresztény Nemzeti Földmíves és Polgári Pártnak, amelynek Zala megyei és zalaegerszegi szervezetét Mindszenty József vezette.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!