Történelemportál

Cikkek a mátyás-templom aktában

Tavasszal befejeződhet a budavári Nagyboldogasszony-templom – ismertebb nevén: Mátyás-templom – belső felújítása, írja a műemlékem.hu magazin.

Bár nem szemtanú jegyezte fel a budavári Nagyboldogasszony-templomban bekövetkezett katasztrófát, az emlékiratban szereplő eseménynek nyomai maradtak még az átépítések után, több mint hatszáz év távlatából is. Az archeologia.hu cikke.

A középkor folyamán leggyakrabban uralkodói temetkezésekre használt székesfehérvári székesegyház feltárása több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött, és maradéktalanul a mai napig sem ért véget.

2010 helyett 2012-ben készül el a Mátyás-templom rekonstrukciója — főként a nem várt többletmunkák, az egyházi használat lassító hatása és az infláció miatt, amelyek az ütemezést befolyásolták és a költségeket is megemelték. A 2006-ban tervezett 6,7 milliárd forint helyett az új keretösszeg 7,8 milliárd forint.

Minél több helyiséget, lépcsőt, folyosót jár végig az ember a budavári Mátyás-templomban, annál inkább meggyőződhet róla: Schulek Frigyes zseniális épületet alkotott. A tornyokban és a tetőzetnél kisebb útvesztő fogadja, amelyből a jövőben ízelítőt kaphatnak a látogatók is — adta hírül a műemlékem.hu.

Évi 600 ezer látogatójával az ország egyik legismertebb műemléke. Ám nem csupán turistalátványosság, s nem is csak Schulek Frigyes zseniális újraépítése: séta pincétől a padlásig, azaz altemplomtól a toronyig a műemlékem.hu magazinjában.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!