Történelemportál

Cikkek a kolostor aktában

A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai régészeti és műemlékvédelmi munkálatokat kezdtek a bükkszentléleki pálos kolostorrom megmentéséért. Június 15-én Bátor Botond pálos tartományfőnök szentmisét mutatott be a XIII. században épült kolostor romjainál.

Hamarosan elkezdődhet a bükkszentléleki pálos kolostor feltárása: az omlásveszélyes templom helyreállításával egy időben az újonnan talált falak bemutatására is sor kerülhet – írja a műemlékem.hu magazin.

A megnyitót követően mostantól látogatható a felújított bánfalvi pálos-karmelita kolostor. Az érdeklődőket keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között fogadják, a belépés önálló sétára jogosít, idegenvezetés egyelőre nincs.

Idén is egy teljes hónapon át végeztek ásatásokat az Aradtól 15 kilométerre lévő Szépfalu határában, a 12. századi bencés apátság maradványainál. Múlt hétvégén a nagyközönség is megtekinthette az archeológiai és művészettörténeti szempontból egyaránt jelentős leleteket.

Pénzhiány miatt csak részlegesen tárták fel eddig a romániai Nagyvárad határában a 12. században épített váradhegyfoki premontrei apátság maradványait. A teljes feltáráshoz meg kellene vásárolnia a román államnak vagy a nagyváradi önkormányzatnak a magánkézben levő területet.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!