Történelemportál

Cikkek az ii. bécsi döntés aktában

Az 1940. augusztus 30-i II. bécsi döntéssel Magyarország 43 492 négyzetkilométernyi területet kapott vissza, benne Székelyföldet is.

Bevonulás Sepsiszentgyörgyre, 1940 címmel ma mutatják be József Álmos nyugalmazott tanár, helytörténész legújabb könyvét. A sepsiszentgyörgyi matematikatanárnak ez a nyolcadik könyve, a negyedik önálló kötete.

Tárházai az alábbi sorok annak, hogyan is emlékeznek az 1940-ben megesettekre a ma emberei. Románia hősére, a fosztogatás éjszakájára, a biciklis magyar bakákra, a felelőtlen rohamra, a bosszúra, a következményekre.

A II. bécsi döntés következtében visszatérő települések közül 47-nek volt legalább 5000 fős lakossága. Az 1941-es népszámlálási adatok szerinti 10 legnagyobb város népességéről közlünk egy áttekintő táblázatot.

Olvassa el Horthy Miklós kormányzó 70 éve kiadott hadparancsát, és nézze meg a bevonulásról tudósító korabeli filmhíradókat.

Szeptember 2-án, csütörtökön jelenik meg a Nagy Magyarország történelmi magazin új száma, amelynek témája az 1940. augusztus 30-án, a bécsi Belvedere-palotában aláírt ún. II. bécsi döntés és az ezt követő erdélyi bevonulás.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!