Történelemportál

Cikkek a don-kanyar aktában

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum hatalmas épületegyüttesének a falán látható a sok-sok elesett vagy eltűnt katona neve. Végre méltó módon emlékezhetünk ezekre az emberekre.

Fodor Pál szerint itt az idő, hogy a köztudat reális képet kapjon a Don-kanyarban 1943-ban történtekről. Illésfalvi Péter szerint a történész szakmán belül ma már nincs komolyabb törésvonal a Don-kanyarnál történt események megítélésében.

A Don-kanyari offenzíva 70. évfordulója alkalmából emlékeznek az áldozatokra január 12-én Marosvásárhelyen. A programok közt szerepel egy 25 km-es emléktúra is Csíkfalvára.

2012. január 20-án a Párkányi Városi Múzeum „Apáink emlékére” című kiállításának megnyitóján emlékeztek meg azokról a felvidéki magyar és szlovák nemzetiségű katonákról, akik 1942/43-ban a Honvédség kötelékében részt vettek a Don-menti hadműveletekben.

2011 októberében héttagú magyar kutatócsoport indult útnak a Don-kanyarba, hogy a II. Magyar Hadsereg hősei nyomába eredjen. Győri Gábor és Kiss Balázs tart vetítéssel egybekötött élménybeszámolót január 18-án szerdán az EMI-klubban.

A történelmünk egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyari offenzíva 69. évfordulójára emlékezve az EMKE Maros megyei szervezete, együttműködve a Turul Kutatócsoporttal és a Backamadarasi Református Egyházközséggel, január 21–22-én megemlékezéseket és emléktúrát szervez.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!