Történelemportál

Cikkek a csíkszereda aktában

Március 14-én Székelyföldi pecsétek és címerek címmel nyílik időszakos kiállítás a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. Külön tározóban látható a székelyek – mondhatni – legfontosabb ereklyéje, az 1659-ben készült székely nemzet pecsétje.

Szerdán délután Csíkszeredában, a megyeháza Márványtermében székelyföldi történelem szakos tanárok jelenlétében mutatták be a székelység történetéről szóló tankönyv tervezetét.

Rejtett lőrések, ajtó- és ablaknyílások, többszáz éves falfestések és mintázatok, belső kút – többek között ezek azok a felfedezések, amelyek a csíkszeredai Mikó-vár felújításán dolgozó szakembereket is meglepték.

Előadásokkal, kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal, fáklyás felvonulással és koszorúzásokkal emlékeztek Erdély-szerte szombaton az 1956-os forradalomra. Baróton az erdővidéki ’56-os hősökre emlékeztek, a Petőfi utcai ’56-os emlékműnél állított kopjafán 58 név hirdeti a helyiek szabadságszeretetét.

A Szoboszlay-per tíz vértanújának emlékére állíttatna emlékművet Csíkszeredában a Magyarok Világszövetsége. Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester elmondta, szívügyének tekinti a kezdeményezést, és felajánlotta, hogy támogatni fogja az emlékműállítást.

Igencsak időszerűnek látszik a Csíkszereda legreprezentatívabb épületének számító Mikó-vár restaurálása, miután vasárnap az egyik látogató fejére esett egy cserép. A munkálatok már az ősszel megkezdődhetnek.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!