Történelemportál

Cikkek az arad aktában

Kedden délután az aradi Jelen Ház kávézóját szép számban megtöltő közönségnek abban a szerencsében volt része, hogy Koszta István jelenlétében ismerkedhetett meg új könyve születésének részleteivel, az annak dokumentációjából származó következtetésekkel.

Az Aradi Ereklyemúzeum 1848–1849-es gyűjteményéből rendeznek október 6-án nagyszabású kiállítást – jelentették be tegnap a 13 vértanú városában, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Befejezték az aradi 48-as Ereklyemúzeum tárgyi emlékeinek leltározását. A pincéből olyan legendás tárgyak kerültek elő, mint Damjanich tábori fotelje, vagy Kossuth sétabotja.

Illegálisan használják a kamionok az aradi vértanúk emlékére állított, sírboltként a földi maradványaikat őrző emlékmű melletti parkolót. Ám a helyzet így is jobb, mint 21 éve volt: akkor meg sem lehetett közelíteni a körülkerített emlékművet – írja a műemlékem.hu.

Elkezdődött az Aradi Ereklyemúzeum sokáig rejtve őrzött 1848-49-es gyűjteményének restaurálása, rendszerezése és népszerűsítése. A munkálatokat magyar és román szakemberek közösen végzik majd el, európai uniós segítséggel. A projekt előreláthatólag 2010. november 30-ig tart.

1849. október 6.: a magyar történelem egyik leggyászosabb napja. A tizenhármakat, az 1848-49-es szabadságharcban hősiesen küzdő magas rangú katonai vezetőit végezték ki Aradon a császár pribékjei. Reggel hét óra magasságában a kötél általi halálra ítéltetett tábornokokra emlékezünk.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!