Történelemportál

Cikkek az abasár aktában

Pályázati forrásból tárná fel és mutatná be az abasári önkormányzat a 11. századi királyi központot. A maradványok páratlanok a Kárpát-medencében – írja a műemlékem.hu.

Az abasári templom nyugati bejárata fölött egy faragott kőlap van befalazva a toronyba. Feltűnő helyen, tán épp ezért nehezen észrevehető. Pedig érdemes megszemlélni, hiszen egy római szarkofág részlete – írja az Archeologia.

Nem csupán a magyar, de az európai építészettörténet szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek az abasári Bolt-tetőn feltárásra váró kora középkori maradványok – véli Entz Géza. A műemlékem.hu magazin cikke.

Abasáron a kora középkori, nagyrészt még feltáratlan romterület bemutatására készül az önkormányzat. Aba Sámuel egykori királyi központja egyedülálló az országban – írja a műemlékem.hu magazin.

Aba Sámuel már életében balszerencsésnek bizonyult, halála után pedig a krónikaírók bántak vele mostohán. Valószínű nemzetségi központjának feltárása – dacára az eredményeknek – sem sikertörténet – írja a műemlékem.hu magazin.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!