Történelemportál

Hun hatások a magyar nyelvben?

A magyarság keleti kulturális és nyelvi kapcsolatairól izgalmas kép tárul fel Szentkatolnai Bálint Gábor nyelvész professzor életművén keresztül, aki névjegyére csak ennyit írt: turanista.

Szentkatolnai Bálint Gábor-emlékkonferenciát szervez a Journal of Eurasian Studies folyóirat, a Rovás Alapítvány, a Szentkatolnai Bálint Gábor Egyesület és Csíki Kopárok Egyesület. A konferencia célja, hogy bemutassa a száz éve elhunyt Bálint Gábor (1844–1913) életművét, könyvei és tanulmányai alapján a résztvevők elemezzék nyelvészeti és kultúrtörténeti munkásságát, feltárják életének fontos fejezeteit.

Bálint Gábor 1844. március 13-án született egy kis székely faluban, Szentkatolnán. A közel harminc nyelven beszelő orientalista, nyelvész a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával keleti tanulmányúton vett részt 1870–1875 között, megtanult tatárul, törökül, mongolul és mandzsu nyelven, a tanulmányútjai során páratlan néprajzi gyűjtőmunkát végzett. Mesterének, Fogarasi Jánosnak az elméletét igazolta, miszerint a magyar nyelv szoros kapcsolatban áll a mongollal, melyet ők közös hun nyelvi hatásnak véltek. Szentkatolnai elsők között mutatta ki, hogy a dél-indiai dravida nyelv a turáni nyelvközösség tagja volt. 1895-ös tanulmányútja során pedig a magyar nyelv kabarddal való rokonságát vetette fel, amely nép magát a keleten maradt magyarok utódainak tartja. 1875-tól 1879-ig a budapesti egyetem magántanára volt, majd önkéntes száműzetésbe vonult, és az Oszmán Birodalomban vállalt munkát. Az 1890-es években már az athéni egyetem tanáraként hívták haza, 1893-tól 1912-ig a Ferenc József Tudományegyetem tanszékvezetője volt, ahol keleti nyelveket tanított. 1913. májusában temesvári otthonában érte a halál.

Bálint Európa harmadik mongolistája volt, aki meghonosította a belső-ázsiai népek kutatását. Számos mongolisztikai témájú tanulmányt és egy mongol nyelvkönyvet is írt, több néprajzi témájú gyűjtése máig kiadatlan. Az elsők között volt Európában, aki japán vagy kabard nyelvet tanított. Emellett Bálint Gábor volt az első hazai eszperantista is.

Az emlékkonferencián a részvétel ingyenes, de a szervezők előzetes regisztrációt kérnek az érdeklődőktől.

Program és további információk: konferenciakalauz.hu
Helyszín: Budaörs Városi Ifjúsági Klub (Károly király u. 3.)
Időpont: 2013. április 13. 9–17 óráig
A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!