Történelemportál

Magyarok Bukarestben – a Nagy Magyarország téli száma

Rovatok: Hírek

Keresse az újságárusoknál a Nagy Magyarország történelmi magazin téli számát, amelynek fő témája a központi hatalmak 1916-os ellentámadása egykori politikai szövetségesük, Románia ellen.

A magyar társadalom 20. századi történelme az első világháború iszonyatos traumájával kezdődött. Az eleinte nagy lelkesedéssel, hatalmas reményekkel indult világküzdelem fokozatosan vég nélkülinek tűnő szenvedéssé vált. A remények szertefoszlottak, s maradt a csalódott kiábrándultság. 1916-ban azonban a központi hatalmak – sorukban az Osztrák–Magyar Monarchiával – katonailag még erejük teljében voltak, még volt esély a győzelemre. Ebben a sajátos helyzetben érte a magyarságot a korábban politikai szövetségesének tekintett Román Királyság támadása, amely az erdélyi betöréssel kezdődött és a központi hatalmak váratlanul gyors és teljes győzelmével végződött.

Rövid háború a nagy világküzdelemben, pillanatnyi történelmi epizód, mégis a magyar hadtörténelem nagy eseménye. Magyar bakák masíroztak Bukarest utcáin. Ám e katonai sikerünk gyorsan feledésbe merült. Az 1916. év egyéb hírei – Görgey Artúr, Ferenc József császár és király halála, Habsburg IV. Károly koronázása, a keleti front Bruszilov-offenzívája – mellett hamarosan eltörpültek a romániai hadműveletek. A későbbi korszakok politikai folyamatai és históriai katasztrófái – a trianoni megaláztatás, a második világháború, majd a magyarországi szocializmus évtizedei – elhomályosították a román háború emlékét és a magyar katona akkori dicsőségét. Ideje feleleveníteni, újból tanulni ezeket az eseményeket is, amelyeket a román–magyar együttélés konfliktusokkal terhelt története mérföldkövének kell tartanunk.

Lapozzon bele a Nagy Magyarország téli számába!

A nyomtatott lapot megrendelheti a Vármegyeház.hu oldalon, a digitális változatot a Dimag.hu oldalon. A kiadó oldalán előfizethet a Nagy Magyarországra.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!