Történelemportál

Budapest román megszállása – megjelent a Nagy Magyarország őszi száma

Rovatok: Hírek

Már kapható újságárusoknál a Nagy Magyarország történelmi magazin őszi száma, amely a magyar honvédő háború bukását, az ország maradékának 1919-es román megszállását mutatja be.

A magyar nemzet történelmének 1918 októbere és 1919 augusztusa közötti sorsfordító eseményei hosszú időre meghatározták országunk sorsát. Nehéz idők jártak. A háborús összeomlás, majd az azt követő baloldali hatalomátvétel és a proletárdiktatúra máig érezteti hatását: a magyar társadalom kibeszéletlen sérelmeinek halmaza. E kérdéskör napjainkra kényelmetlen politikai, ideológiai teherré vált, s nyomasztja a mai generációkat is. 1918–1919-ben a Kárpát-medencében nemcsak diktatúra volt, hanem közben nemzetünk utolsó s talán legjelentősebb honvédő háborúja zajlott. E küzdelem tétje az egységes magyar államtér fennmaradása és megőrzése volt. Miután e harcban a magyarság a Kárpát-medencében élő egyéb népekkel szemben alulmaradt, így mindaz, ami e bő tíz hónapban történt, történelmi kényszerpályát alakított ki. E kényszerpálya a későbbi évtizedekben egyenesen vezetett a magyar nemzet huszadik századi traumáihoz. Mindezzel azt is állítjuk, hogy az úgynevezett „őszirózsás forradalommal” valami végzetesen megszakadt a magyarság szerves történelmi fejlődésének folyamatában. Ebből eredően 1918–1919 honvédő háborúja kényes kérdéssé vált, és olyan történelmi problémává, amelyről politikai ideológiák mentén szokás beszélni. Pedig a kor emberei az eseményeket – miként a források alapján tudjuk – nyilvánvalóan másként élték meg. Az egész társadalom a hon védelmére szerveződött, az egyes személyek indíttatásától függetlenül. Az egyszerű proletár, aki elhihette a szélsőbaloldali ideológia vérgőzös jelszavait, éppúgy az ország területi integritásáért fogott fegyvert, mint az a háborút megjárt katonatiszt, aki egy társadalmi felfordulásba érkezett haza a Piave poklából. Ám ezekről az egyéni indítékokról az ideológiákkal terhelt magyar történetírás nem szívesen beszélt, és nem szívesen beszél ma sem. Mindennek eredőjeként a mai magyar társadalom tudatában 1918–1919 valamiféle legendás forradalmi mozgalmakkal teli időszakként él. A történelmi valóság azonban más. Magyarországon honvédő háború folyt, amelynek bemutatása történetírásunk régi adóssága. Ezt törlesztendő ajánljuk olvasóink figyelmébe új lapszámunkat.

Lapozzon bele a Nagy Magyarország őszi számába!

A Nagy Magyarország előfizetőihez e hónap végéig érkezik meg a lap. A nyomtatott lapot megrendelheti a Vármegyeház.hu oldalon, a digitális változatot a Dimag.hu oldalon. A kiadó oldalán előfizethet a Nagy Magyarországra.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!