Történelemportál

Magyarok és vikingek Szent István udvarában

Rovatok: Hagyomány

Akár így is történhetett volna…

Időszámításunk után 1012-t írunk, a helyszín egy Esztergomtól délre fekvő várispánság a Duna mentén. Az első magyar király, Szent István udvarába egy kora őszi éjjelen hírnök érkezik. Háborúba indult a Bizánci Császár. Harci bárkákon ereszkedtek a Dunán Nándorfehérvár irányából. Kalocsa már elesett, a Szigethalmi ispánság az utolsó védelmi vonal, ami megvédheti Esztergom várát, és magát a királyt. A erődítményben élő magyar és varég harcosok rögvest megkezdik a védvonal megszervezését. Minden hadra fogható férfit felkészítenek alapvető fegyverforgatási fortélyokból. Körülbelül két napjuk lehet mindenre. A hadi gyakorlatok minden területre kiterjednek. Bajvívás, íjászat, vízi hadviselés, lovas felállások, harc alakzatban és egyénileg. Sikerülhet e ilyen rövid időn belül hadrendbe állnia a magyar történelem egyik legszilajabb csapatának?

A tábor és a várispánság apraja és nagyja sürög-forog. A kovácsok szítják a tüzet a vas edzéséhez, a malomban őrlik a kenyérhez szükséges gabonát, az asszonyok szövik az ingaljakat, és készül a mézsör és a puliszka, és még utoljára vigadnak egy nagyot a népek.

Pontosan ezer évvel később ezeket a napokat élhetjük át újra szeptember 8-9-én Szigethalmon, ahová minden érdeklődőt szeretettel vár az Emese Park a „Magyarok és vikingek Szent István udvarában” elnevezésű korismereti találkozóra.

Több száz korhű viseletbe öltözött résztvevő elevenít meg egy X-XI. századi települést, ispáni várral, kikötővel, faluval és haditáborral. Korabeli kézműves bemutatók, foglalkozások és vásári forgatag, középkori játékok, étkek, italok és élőzene két napon át.

Időpont: 2012. szeptember 8–9.
Helyszín: Emese park (2315 Szigethalom, Rákóczi út)
Program: emesepark.hu

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!