Történelemportál

Hétköznapi hőstettekhez meríthetünk erőt az óceánrepülők példájából

Rovatok: Emlékezet

Mindannyiunknak a magunk helyén, a magunk lehetőségei között kell elvégezni munkánkat, és ha merünk álmodni, minden nehézségnek a szeme közé tudunk nézni – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a bicskei óceánrepülő-emlékműnél július 15-én.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a bicskei óceánrepülő-emlékműnél (fotó: honvedelem.hu)

Július 15-én kora este, nyolcvanegy évvel Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor sikeres óceánrepülését követően, kényszerleszállásuk helyszínén rendeztek a két hős előtt tisztelgő megemlékezést Bicskén. Az eseményen beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Hende Csaba kijelentette: ha javítani akarunk a Trianonban sok részre szakított nemzet helyzetén, ha ki akarjuk fejezni összetartozásunkat és meg akarjuk élni azt, akkor napról napra el kell végeznünk a munkánkat. „Mindannyiunknak a magunk helyén, a magunk lehetőségei között, gondoskodva mindazokról, akiket ránk bíztak. Ha így teszünk, ha megvan bennünk az elszántság, ha merünk álmodni, akkor minden nehézségnek a szeme közé tudunk nézni” − mondta a tárcavezető. A miniszter rámutatott: így találhatjuk meg közösen a jövőbe vezető utakat. „Most, amikor az ország megújításáért dolgozunk, e közös munkára hívok mindenkit. Az óceánrepülők példáján okulva lehet erőnk véghezvinni a magunk hétköznapi hőstetteit” − fogalmazott Hende Csaba.

Endresz György és Magyar Sándor 1931 júliusában repülte át az Atlanti-óceánt. A Justice For Hungary, Igazságot Magyarországnak feliratú gép 1931. július 15-én startolt az új-fundlandi Harbour Grace repülőteréről. Endresz és Magyar már a táv első felén rekordot döntött: 13 óra 50 perc alatt érték el az európai partokat annak ellenére, hogy iránytűjük már az indulás után elromlott. Magyar területen, Győr felett a benzinellátás akadozni kezdett, majd további 70 kilométer megtétele után leállt a motor. Siklórepülésben közelítették meg a talajt, és július 16-án délután, Bicskétől nem messze, Felcsút határában egy kukoricatáblában sikeres kényszerleszállást hajtottak végre. A megtett 5770 kilométeres utat a két óceánrepülő 25 óra 20 perc alatt teljesítette − gyorsabban, mint addig bárki −, és két másik világrekordot is megdöntöttek aznap.

A megemlékezésen jelen voltak a környező települések polgármesterei, eljött Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós és Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is. A résztvevők meghallgatták a Szári Nemzetiségi Tánccsoport és a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar műsorát, majd az ünnepség zárásaként koszorút helyeztek el az óceánrepülők emlékművénél.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!