Történelemportál

Összefogás a bükkszentléleki kolostorromért

Rovatok: Műemlék

A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai régészeti és műemlékvédelmi munkálatokat kezdtek a bükkszentléleki pálos kolostorrom megmentéséért. Június 15-én Bátor Botond pálos tartományfőnök szentmisét mutatott be a XIII. században épült kolostor romjainál.

A régészeti és műemlékvédelmi munkálatok elindítását a Csatárlánc önkéntes csoport kezdeményezte; megvalósításához eddig 24 támogató cég csatlakozott. Jelenleg a gótikus templomrom még meglévő diadalívének megerősítése és a templom melletti, föld alatt lévő kolostor négyszögének feltárása zajlik.

A szentmise előtt a Hassler Énekegyüttes adott jótékonysági koncertet. Szentbeszédében Bátor Botond pálos tartományfőnök örömét fejezte ki, hogy elkezdődött a kolostorrom állagmegóvása, s a pálos rend e szép műemléke így megmenekülhet a pusztulástól. A szertartás befejeztével a tartományfőnök megáldotta az eddig feltárt kolostorfalakat.

Mint korábban beszámoltunk róla, a templomromra már a 19. században is felfigyelt a közvélemény, ám a tudományos igényű felmérésére, majd a kutatására csak a 20. században került sor. Az első ásatás a harmincas években folyt. A fellelhető kőfaragványok felét 1959-ben a miskolci múzeumba vitték, a többi a helyszínen maradt, és a nagyobbik részük hamarosan el is tűnt.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!