Történelemportál

Doberdóról a szegedi Millenniumi Kávéházban

Rovatok: Előadás

A Millenniumi Kávéházban mutatkozik be a Nagy Háború Blog internetes történelmi folyóirat szerkesztősége június 6-án, ahol Doberdó hadszínterét is bemutatják egy filmen.

Az Ünnepi Könyvhét keretében tart előadást a Nagy Háború Blog szerkesztősége a Millenniumi Kávéházban június 6-án, szerdán 18 órakor. A rendezvény vendégei a Magyar Hadtudományi Társaság Csata- és Hadszíntérkutató Szakosztályának tagjai: Négyesi Lajos (hadtörténész), Pintér Tamás (történész-levéltáros, hadszíntérkutató), Rózsafi János (helytörténész, hadszíntérkutató), Stencinger Norbert (történész, hadtudomány PhD). A bemutatkozást követően az első világháború borzalmait bemutató Akik jártak Doberdónál – Élet az állóháború hadszínterén című filmet vetítik le.

hirdetés

hirdetés

A magyar köznyelvben a ‘Doberdó’ szó valamiféle kataklizmára utal, sokan használják anélkül, hogy tudnák, honnan származik. Az első világháború egyik legkegyetlenebb állóháborús frontszakasza volt a mai olasz–szlovén határvidéken Doberdo del Lago község környezetében. Mintegy 25 000 magyar katona vesztette életét a körzetben a 6. isonzói csatában, ahol minden erőfeszítés ellenére éveken keresztül nem változott lényegesen a frontvonal.

A téma tudományos igényű feldolgozásában részt vett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Holló József altábornagy segítségével, Négyesi Lajos hadtörténész közreműködésével. A terület bemutatásában a Magyar Hadtudományi Társaság három kutatója – Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert – vállalt főszerepet.

A rendezvényre a belépés díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!