Történelemportál

Küzdelem a kommunizmus ellen – megjelent Sujánszky Jenő könyve

Rovatok: Kiadvány

Küzdelem a kommunizmus ellen címmel az 1945–56 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének kiadásában megjelent Sujánszky Jenő személyes élményeken alapuló könyve. Utószóként a Mezartin csoport ÁVH általi felderítéséről írt tanulmányt Bank Barbara történész, az ÁBTL munkatársa. A könyv megrendelhető a Vármegyeház Könyvesboltban, megvásárolható az Anima üzleteiben.

kattintson a nagyobb képért!

Sujánszky Jenő hadapródiskolás társaival 1949-ben alapította meg a titkos, kommunistaellenes Mezartin csoportot. A mintegy 50 fősre növekedett szerveződésnek az volt a célja, hogy fegyveres felkelést robbantson ki a kommunista diktatúra ellen. A kommunista titkosrendőrség 1955 decemberében felszámolta a csoportot, amelynek vezetőségében több áruló is akadt. A volt hadapród fiatalok tudták, mit tesznek kockára szervezkedésükkel. Kezdettől tisztában voltak azzal, ha lebuknak, a vezetők csak halálos ítéletet kaphatnak, a többiekre hosszú börtönévek várnak. Katonaként éltek, „a Hazáért, mindhalálig!” Amint Sujánszky könyvében felhívja rá a figyelmet, a Mezartinhoz hasonló, lebukott ellenállócsoportok perei titokban zajlottak, és legalább annyi áldozatuk volt, mint az 1956-os szabadságharc utáni megtorlásnak.

hirdetés

hirdetés

Sujánszky Jenőre és társaira tehát halálbüntetés várt, azonban a sztálini diktatúrát elítélő új rezsim „enyhülő politikájának” köszönhetően kivégzésük elmaradt. A börtönből az 1956-os forradalmárok szabadították ki őket. Sujánszky első útja a Corvin közbe vezetett, részt vett a harcokban, majd a szabadságharc leverése után menekülnie kellett, kalandos körülmények között Nyugatra szökött. Franciaországban lelt új hazára, de kommunistaellenes tevékenységét nem hagyta abba, megalapította a Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetséget. Életét arra tette fel, hogy megismertesse az 1956-os forradalom eszmeiségét a nyugati értelmiséggel, és minden lehetséges fórumon, rendezvényen felszólaljon a hazaáruló kárdári diktatúra ellen.

A könyv lebilincselően izgalmas, és fontos tanulságokkal is szolgál, emellett egy olyan fejezetet mutat be a magyar történelemből, amely ezidáig teljesen ismeretlen volt a nagyközönség előtt.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!