Történelemportál

Glatz Ferenc és Bátory Ágnes történelemhamisító munkáit végre lecserélték

Rovatok: Tallózó

A brüsszeli Parlamentáriumban csak Magyarország bemutatásánál szerepelt, hogy a második világháború idején a „nácik szövetségese” volt. Emellett visszataszító fotóval mutatta be az 1956-os szabadságharcot a Glatz Ferenc és Bátory Ágnes által összeállított tárlat.

Glatz Ferenc

Múlt héten végre méltó kép került a korábbi felvétel helyére az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról a brüsszeli Parlamentáriumban – nyilatkozta a Magyar Nemzet szerdán megjelent számában Gyürk András. A magyar néppárti delegáció vezetője hozzátette, a bürokrácia részéről nem tapasztalt ellenállást a fotócsere ügyében. Az Európai Parlament tavaly októberben megnyílt kiállítása elsősorban a fiataloknak készült. Az 5400 négyzetméteres, száz százalékban digitalizált anyagokat felvonultató Parlamentárium csak Magyarországról jegyezte meg, hogy a második világháború idején a „nácik szövetségese” volt. Ezen kívül pedig 1956-ot egy visszataszító fotóval ábrázolta. Magyar részről a kiállítás megjelenítésének felelőse Glatz Ferenc történész, akadémikus, a magyar–szerb történész vegyesbizottság elnöke és Bátory Ágnes, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU, „Soros Egyetem”) tanára volt.

Glatz Ferenc és kollégájának munkája óriási felháborodást váltott ki a hazai konzervatívok körében. Gyürk András nem sokkal a megnyitó után kijelentette: a kiállított anyag „nem kiegyensúlyozott, és ezért elfogadhatatlan”. A fideszes képviselő azonnal levélben fordult Jerzy Buzekhez, az Európai Parlament elnökéhez, arra kérve őt, hogy a Magyarországról szóló anyagot módosítsák, tegyék torzításoktól mentessé és minden tekintetben kiegyensúlyozottá. A szöveg még decemberben megváltozott. Az 1956-os szabadságharcot szemléltető fotót nemrég cserélték le, az új a Kossuth téren a felkelők oldalán harcoló tankot mutat a tetején forradalmi magyar zászlóval.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!